Тревожността на Румен Радев по отношение на “Лукойл” е притеснителна. Това заяви депутатът от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев в ефира на NOVA, съобщиха от пресцентъра на ДБ. Според него е странно българският президент да е така загрижен за конкретен корпоративен интерес на руска компания.

“Президентът Радев обслужи “Лукойл” напълно по време на служебното му правителство. Силно притеснен съм дали там няма някаква зависимост”, изрази опасенията си Мирчев и добави, че Радев откровено е излъгал във вчерашното си критично изказване по темата за пристанище “Росенец”.

Депутатът уточни, че още в предходния парламент е прието нефтеният терминал на “Росенец” да бъде върнат на държавата, както гласи регламентът на ЕС след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Служебното правителство е трябвало да изпрати нотификация до Европейската комисия, но оттам все още няма отговор, което поражда съмнения дали министрите на Радев са изпълнили решението на парламента. Според Мирчев вместо да прекрати концесията на “Лукойл”, служебното правителство я е оставило автоматично да се удължи.

“Това е още едно доказателство, че президентът Радев не е имал желание да върне терминала на България. Ако бяха направили нещо по въпроса, пристанището вече щеше да е отново българско”, подчерта Мирчев. На въпрос относно руската база “Камчия” той заяви, че скоро тя отново ще бъде българска.

“Всички точки в страната ни, които се използват за руски корупционен натиск и пропаганда, трябва да бъдат върнати на България. Трябва да прекратим зловредното путинистко влияние у нас”, каза още Мирчев.
Представителят на “Да, България” заяви, че сключването на споразумението за доставки на газ с турската държавна компания “Боташ” е не просто съмнително, а скандално. Според Мирчев е странно защо служебното правителство на Радев е сключило договор за 13 години с неустойки от 2.2 млрд. долара, ако София реши да се откаже. Депутатът уточни, че настоящото редовно правителство и министърът на енергетиката полагат всички усилия да предоговорят условията, за да не бъде ощетена България.

Мирчев подчерта, че и без договора с “Боташ” България не е имала проблем да си осигурява необходимото количество газ, както го прави през последната година и половина. Според него след споразумението между служебното правителство и Анкара вече поръчваме толкова много газ, че няма къде да го сложим, защото е много над потреблението в България.

“Румен Радев дължи обяснение защо правителството му е сключило такова споразумение. Поражда се голямо съмнение – там никъде не пише, че доставяният газ в България трябва да е с неруски произход. Нека всеки си прави изводите какви интереси могат да стоят зад направеното от правителството на Радев”, заключи Мирчев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.