При управлението на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, българският оръжеен износ за Украйна е достигнал рекордно високи нива. Това заяви народният представител Ивайло Мирчев от “Продължаваме промяната – Демократична България” в ефира на “Лице в лице”, определяйки като лицемерни твърденията на Румен Радев, че политиката на новото редовно правителство и министъра на отбраната Тодор Тагарев вкарват България във война, съобщиха от пресцентъра на ДБ.
“Критиките на президента, че ще вкараме България във война, са малко лицемерни. България никога не е имала по-голям износ на оръжие за Украйна, отколкото при управлението на служебния кабинет на Радев”, заяви Мирчев.
По повод на последните конфликти в управлението и парламента представителят на ръководството на “Да, България” разясни, че се е родило ново мнозинство между ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”. Като примери Мирчев очерта приемането на антикорупционния закон на ГЕРБ, избирането на Делян Пеевски за член на комисията по конституционни въпроси, бламирането на възможността да бъде изслушан правосъдния министър Атанас Славов и новите назначения в регулаторните органи.
“Една от основните причини да дадем заявка за този тип управление бе да сменим ръководствата на регулаторите, почти всичко от които са с изтекъл мандат”, заяви Мирчев. Той напомни, че тъкмо предизборната програма на “Демократична България” е приоритизирала създаването на специален борд за избор на ръководства на регулатори, за да се попречи на две или три партии да си разпределят всички регулаторни органи на квотен принцип.
“Една от причините за високите цени на “Лукойл” беше бездействието на Комисията за защита на конкуренцията. Всички знаем, че цялостно една от причините за високите цени в България беше слабата работа на регулаторите. Сега ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” са напът да опраскат нашата основна цел – в регулаторите да работят хора, които да гарантират независимата им работа”, каза още Мирчев.
Народният представител подчерта, че никой в ПП-ДБ няма илюзии какво представлява ГЕРБ и предупреди партията на Бойко Борисов, че ще плати сериозна обществена цена, ако не приеме призива за разговор.
“Хората ясно заявиха, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ могат да управляват самостоятелно. Затова предлагаме механизъм за гарантиране на реформаторска програма, какъвто заявиха в съвместна декларация академик Денков и Мария Габриел преди броени дни”, рече депутатът и добави, че между двамата има страхотна синергия, но парламентарната група на ГЕРБ бламира собствения си външен министър и потенциален бъдещ премиер.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.