Изграждането на индустриалната зона в Свищов е локомотив за неговото икономическо развитие, както и на региона въобще. Това заяви в Свищов Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа. Той присъства на форум, организиран от Общината и Министерството за Дунавски индустриален технологичен парк Свищов.

35 индустриални зони са необходими на България за да се преодолеят дисбалансите между Северна и Южна България, коментира още министърът. Към момента активно се работи по 16 – 17 от тях, като този в Свищов е един от тях. И министърът и кметът Генчев бяха оптимисти, че срокът 1 януари 2026 година ще бъде спазен.

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове Министерството на иновациите и растежа класира 11 проекта в 10 общини за общо 207 млн. лв. Общините са Русе, Шумен, Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен.

80 милиона лева са необходими за да е факт индустриалната зона в Свищов, коментира кметът Генчо Генчев. От Плана за възстановяване, Програмата Региони в растеж и другите финансови инструменти са осигурени близо 70 милиона. Собственото участие на община Свищов е в размер на 12 милиона лева. Тези пари ще се търсят още от днес, увери градоначалникът. Ще се търсят от Българската банка за развитие, като в Свищов присъства и Деляна Иванова и.д. председател на НС на финансовата институция, ще се търсят и от ФЛАГ, допълни Генчев.

В момента проекта е на ниво изпълнители на обществени поръчки за различните етапи по изграждане на индустриалния парк, съобщи кметът. По думите му около 70% от терена на бившите казарми е разчистен от дървета.

Целта ни е да увеличим добавената стойност, а не да изградим просто един логистичен парк, заяви още кметът Генчо Генчев. Той бе категоричен, че в Свищов и региона има достатъчно работна ръка, която да отговори на изискванията на инвеститорите. Към момента инвеститорския интерес към страната нараства, допълнителен стимул ще бъде и сухопътния Шенген, коментира от своя страна министър Росен Карадимов. По думите му обаче спирачка е и политическата стабилност – инвеститорите искат да си направят сметка и разчет за 10 – 15 години напред, а в България не знаем какво ще стане след 48 часа, коментира още министърът.

Преди пресконференцията се проведе и форум, посветен на Дунавски индустриален технологичен парк Свищов. Той бе уважен от ректора на Академията, представители на най-големите предприятия в региона, областен управител, председател на ОбС-Свищов и др.