Министърът на регионалното развитие Иван Шишков е поел ангажимент държавата да помогне финансово на община Свищов за ремонта на най-критичните участъци от довеждащите водопроводи за осемте села, които четвърти ден са в бедствено положение, заради безводието. Кризата с водоснабдяването на над 8500 жители в Свищовско предизвика среща при регионалния министър с кмета на Свищов и с областния управител на Велико Търново, съобщи БНР.
Проблемът е лошото състояние на довеждащите водопроводи, по които се губят между 80 и 90 % от питейната вода. Всяка от страните в срещата пое ангажименти, обобщи кметът на Свищов Генчо Генчев:
„Общината да изготви необходимите работни и инвестиционни проекти за засегнатите села. Да бъдат предоставени на МРРБ, с което те да се ангажират дали чрез бюджета на МРРБ, дали чрез ВиК холдинга да бъдат осигурени средства за ремонт на довеждащата инфраструктура“, коментира пред Актуално Свищов кметът Генчев.
Проектът за водопровода на бедстващото село Овча Могила на стойност 1,5 милиона лева ще получи финансиране от Предприятието по управление на дейностите по околната среда, е поел като ангажимент регионалният министър, посочи след срещата кметът на Свищов. 700 хиляди лева ще осигури държавата, за да бъдат ремонтирани още три километра от хранителния водопровод за другото бедстващо село Българско сливово. Там с 600 хиляди лева от общината и ВиК започна подмяната на 2400 метра от трасето на довеждащия водопровод.
До края на септември община Свищов трябва да представи в Регионалното министерство работните проекти с разрешенията за строеж, за да може още тази година да бъдат подменени водопроводите на засегнатите села.
До няколко дни през областния управител Държавният резерв ще достави в осемте села в бедствено положение близо 150 тона питейна вода. За битови нужди се осигуряват водоноски.