Влак удари и уби служител на НКЖИ, който работи по ремонта на релсите между гарите Телиш и Горни Дъбник. Това е поредният тежък инцидент в железниците, който показва пропуски в организацията и работата на служителите. В инцидента, станал късно снощи, е пострадал и втори служител, който е настанен в болница. Причините се изясняват, закъснението на влаковете по линията за Варна е голямо, а транспортният министър разпореди спешна проверка на НКЖИ заради зачестилите жп инциденти, разказва БНТ.

По време на ремонт на жп линията между гарите Телиш и Горни Дъбник, при слизане от специализирана машина, техническия реководител снощи е блъснат от преминаващия по съседните релси влак. Трагедията се случва вчера вечерта. Скоростта в тази отсечка е 110 км ч.

„В следствие на удара локомотивният машинист предприема бързо спиране. Влакът спира на около 700-800 метра от мястото на удара. Вторият човек е леко завъртян от въздушната струя, повлечен, но е жив, адекватен, с охлузвания и натъртвания и е на лечение в болницата в Плевен“, посочи Бойчо Скробански от Националния борд за разследване на произшествия в жп транспорта.

Главният инженер, който на косъм се разминава от смъртта, е настанен в болницата в Плевен и е в стабилно състояние.

„В момента се намира в гръдна хирургия в УМБАЛ „Странски“ също е стабилизирано състояние, в реанимационно отделение. Там нещата са стабилни“, информира д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Според НКЖИ най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност. След случая институциите започнаха разследване защо се е стигнало до трагичния инцидент.

Най-вероятната причина за тежкия инцидент е нарушение на инструкциите по безопасност.

„Ще изследваме всичко, очевидно мнението на разследващите е, че е имало неспазване на правилата за безопасност на служителите, които не са слезли от правилната страна, но ние ще изследваме по веригата били ли са инструктирани, как е назначен този ремонт“, заяви Владимир Николов, административен ръководител на Районна прокуратура „Плевен“.

„Изключително обезпокоително е това, че наблюдаваме напоследък натрупване на нарушения на условията за безопасност при работа и неспазване на условията за безопасност в системата на жп транспорта. Още по-лошо е, че наблюдаваме възможността на субективния фактор да влияе все повече за сметка на другите условия, които го елиминират. С други думи колкото по-голяма вероятност има да има човешка грешка и да се допусне пропуск, толкова по-често ще се случват тези неща“, добави Марио Нинов, главен експерт КТ „Подкрепа“.

„В такива големи организации, които управляват транспорта и инфраструктура, трябва да има работеща система за управление на качеството. Тази система трябва да анализира проблемите, които довеждат до това да има човешки жертви. Затова съм възложил спешна проверка с къс срок, какви са проблемите, които са довели до тези инциденти и проблемите в НКЖИ. На база на констатираното ще вземем мерки и всеки, ще си понесе своята отговорност за да бъде осигурен процесът на работа в НКЖИ“, категоричен беше Георги Гвоздейков, служебен министър на транспорта и съобщенията.

Когато проверките приключат ще бъдат взети мерки. Мерки ще бъдат предприети на база на проверки, уточни още транспортния министър. Има натрупване на случаи на нарушения в безопасността на жп транспорта посочват експерти. Заради инцидента край Горни Дъбник бързият влак София-Варна закъсня с повече от 5 часа.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.