БДЖ и Националната компания „Железопътна инфраструктура“ започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите „София“ и „София – Север“, предаде БНР. По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да се премине към нормален режим на движение.

От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете към Мездра, Видин, Варна, Русе и цялото северно направление. Предвижда се ремонтът да продължи 15 месеца. По тази причина част от влаковете по северното направление заминават и пристигат на жп гара „София – Север“.

По искане на транспортния министър още днес трябва да бъде направен план за движението на композициите, които пътуват през двете гари, а от началото на седмицата трябва да бъдат отстранени всички затруднения и влаковете да преминат към нормален режим на движение.

На среща с представители на двете дружества Георги Гвоздейков е поискал спешно да бъде реорганизирано движението заради големите закъснения от последните дни.

Министърът е поискал да бъдат отстранени всички затруднения и гарите да бъдат обезпечени с допълнителни екипи, които да дават навременна информация и да подпомагат придвижването на пътниците. От БДЖ и железопътната компания в момента разглеждат всички възможности за промяна на графика, така че пътниците да не останат без транспорт, въпреки ограниченията. Те бяха въведени в началото на седмицата, когато започна и най-активната фаза на ремонта на коловозите на Централна жп гара – София.

От БДЖ заявиха пред БНР, че целта при въвеждането на новата организация на движение от 7 май е била да няма съкращаване на влакове, но най-вероятно ще се наложи минимална оптимизация на разписанието.