Комплексът „Мини Марица-изток“ за първи път в 70-годишната си история ще изнася въглища зад граница. Това стана възможно след подписването на 17 юни на договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до Белград, обяви Илза Чинкова, изпълнителен директор на дружеството, пише Новини.бг.
„Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техният износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса „Марица-изток“. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива“, обясни инж. Илза Чинкова, цитиран от БТА.
Тя уточни, че договорът за износ на лигнитни въглища, с които ще работят две топлоцентрали в Сърбия, е подписан между „Мини Марица изток“ ЕАД – Раднево и белградската компания „Виром груп“.
Очаква се до няколко дни да бъде представен банковият акредитив и първите количества да потеглят към пристанищата в Русе и Свищов, откъдето ще заминат за ТЕЦ „Никола Тесла 1“ и „Никола Тесла 2“.
Двете базови централи снабдяват с електроенергия почти половината територия на западната ни съседка, но след наводнение отпреди няколко години на рудник „Колубара“ изпитват сериозни затруднения с горивото. Досега е правен внос от Румъния и Северна Македония, обясни изпълнителният директор.
Договорът е със срок до 30 април следващата година, предвижда се да бъдат продадени 1,75 млн. т въглища. Договорена е била цена с малко над 9 процента по-висока от тази, на която трите топлоцентрали в комплекса „Марица изток“ сега изкупуват лигнитите (87,35 лв. /тон условно гориво). В договора има опция за удължаване на срока за действие, логистиката по извозването на количества е в задълженията на фирмата-купувач.