С няколко месеца забавяне се издават решенията на ТЕЛК в Шуменска област. Причината е, че в областта е останала само една комисия, която е затрупана с документи. Така е от близо две години. Сред потърпевшите от дългото чакане е Стефко Лазаров, чийто документи са подадени преди 10 месеца. За случая разказват Здравка Русева и Николай Георгиев, предаде БНТ.

Неволите на Стефко и съпругата му Мария започват миналата година, когато се парализира едната му ръка. В първите месеци на болестта Мария е работила, но напуска, за да се грижи за неподвижния си мъж. Иска да стане негов личен асистент, но за да кандидатства по програмата, трябва да има решение на ТЕЛК.

Чакането е крайно изтощително за болните хора.

Над 3000 преписки чакат решение в масивите на ТЕЛК. На ден към тях се добавят поне още 30. Постоянно работещите лекари са двама.

Д-р Валентина Манолова, ТЕЛК – Шумен: При положение, че подаването е огромно, няма реално хора – лекари и технически, които да извършват тази работа, оттам идва забавянето.

Законът позволява и други лечебни заведения да имат ТЕЛК. Издръжката на комисиите за медицинска експертиза обаче надвишава приходите и това обяснява липсата на интерес към тази изключително важна за обществото ни дейност.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.