„Омикрон – силно заразният вариант на коронавируса, вече е вече тук, но няма да ни развали празниците”, коментира математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв, пише „Сега“.
Той поясни, че има две организации, които имат системи за наблюдение и тези системи сигнализират дали новата разновидност вече е стигнала до България.
„Ако Омикрон бъде засечен от Националния център за заразни и паразитни болести около Йордановден и Ивановден, 2-3 седмици по-късно той ще е доминираща причина за заразяванията. От 14-и – 15-и ще започнат да растат случаите, проблемите ни по същество ще дойдат през февруари”, прогнозира математикът, като предупреди, че големите жертви на петата вълна ще са лекарите. „Те ще са първите, които ще изпитат ударите, те ще са и главните герои. Очаква се да има много случаи, но не толкова тежки”, обясни проф. Витанов.
И бизнесът ще пострада, защото доста хора ще излязат в болнични. Иначе се очаква смъртността от варианта Омикрон да е няколко пъти по-ниска. При 5000 болни се очакват 50-60 смъртни случая, тоест най-много 1%”, обясни математикът.
„Вероятността да се заразите при Делта е 1.5 на хиляда, а при Омикрон е 4 на хиляда, затова този вариант много бързо става доминиращ. Хората трябва да спазват известните прости мерките, известни като трите Д – дистанция, маски, дезинфекция, плюс ваксинация“, напомни проф. Витанов.
Засега в България епидемията остава под контрол. 838 са новите случаи с коронавирус, установени за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са общо 15 453 изследвания, което означава, че делът на положителните проби остава нисък – около 5.5 на сто (под 6% бе и предния ден).
4073 пациенти са прекарали в болница втория ден на Коледа. От тях 456 се лекуват в интензивни отделения.
За последните 24 часа са оздравели 260 души. Починалите с Ковид-19 са 46.
Вече почти 1.9 милиона българи са със завършен ваксинационен цикъл. Расте и броят на хората, които са решили да се защитят допълнително с бустерна доза – броят им надхвърли четвърт милион (251 961).
През последните 24 часа са поставени 1623 ваксини. Числото е малко, но не е изненадващо за празничен ден.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.