Очаква ни втори пик на COVID вълната, каза в ефира на „Събуди се“ по Нова тв математикът Лъчезар Томов, пише Дир. бг. По думите му процентът ваксинирани у нас продължава да е изключително нисък.
„Ако тези нива се запазят, цялото население на България ще бъде засегнато от вируса и неговия нов вариант. Сега има хора, които не са се срещали с коронавируса, особено в отдалечените райони. Към момента официално новата вълна засегна 3 хиляди души, неофициалните данни показват двойно повече. Възможно е да се стигне и до 10 хиляди. Децата се върнаха в училище, а вече се доказа, че именно те разпространяват вируса към възрастните. Отново ще имаме скок на новозаразените, после спад и отново скок“, обясни той.
Математикът добави, че досега България не е успявала да обърне негативните тенденции на COVID вълните чрез постигането на колективен имунитет, а единствено чрез мерки.
„23 пъти по-нисък е рискът за хоспиталиция на хората с бустерна доза. На тези с две дози от ваксината той е пет пъти по-нисък. С възрастта обаче рискът расте“, каза още Томов.
Лъчезар Томов обърна внимание и на последиците след преболедуван COVID. „20-25% от заразените хора не се възтановяват напълно след първите 12 месеца. Става дума за сърдечни и венозни изменения, както и неврологични щети. Това важи и за децата, но в по-малък процент“, обясни той.
Според математика бебетата и бременните жени са поставени в сериозен риск.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.