По-малко от седмица преди парламентарните избори на 14 ноември коалицията ГЕРБ-СДС е водеща с 23 процента, а втора е формацията на Кирил Петков и Асен Василев – „Продължаваме промяната“, с малко над 16%. БСП се очертава да бъде трета политическа сила с 12.1 на сто подкрепа, а ДПС е след нея с малко над 11 процента. „Демократична България“ събира 10.5 на сто. „Има такъв народ“ на Слави Трифонов е на шеста позиция с подкрепа около 10 процента. Това сочат данните от социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и Маркет линкс, проведено сред 1112 лица над 18 г. в страната в периода 02–07 ноември 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
На ръба за влизане в новия парламент остават „Изправи се! БГ. Ние идваме“ с 4.1%. Под тях са „Възраждане“ с 3 % и ВМРО с 1.2%.
Президентските избори вероятно ще се решат на втори тур, сочи още изследването на „Маркет линкс“ и bTV.
Сред решилите да гласуват Румен Радев събира подкрепа от 46.7 на сто. Това е разлика от повече от 20 пункта пред втория. Подкрепеният от ГЕРБ-СДС Анастас Герджиков получава 25.6 процента.
Кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ е трети с 10.3 процента, а председателят на ВКС Лозан Панов (подкрепен от „Демократична България“) има подкрепата на 7.7 процента.
Решаваща за президентския вот е и активността. Пред социолозите твърда убеденост, че ще гласуват изразяват мнозинството от българите – почти 60 на сто. Други 19 процента заявяват, че вероятно ще го направят. Почти 5% от гласуващите не са избрали своя кандидат и така е възможно пренареждане.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.