Юбилеен рожден ден отбеляза почетния гражданин на град Свищов Мария Възланова – дългогодишен диригент на ред детски хорове в града на Щастливеца.
Живот изпълнен с много труд, творчество и себераздаване в името на детската и юношестката хорова дейност!
Мария Иванова Възланова е родена на 12.02.1932 г. в село Горни Вадин, Врачанско. Завършва гимназия в град Оряхово, където организира и ръководи средношколски хор, който развива активна творческа дейност. Изпълнител е на главните роли в оперетите „Сватба в Малиновка“, „Наталка – полтавка“, и др.
През 1953 г. завършва учителския институт в град Бургас, специалност „Музика“ в класа на Димитър Ганев. Солистка е в студентски хор. Организира камерен студентски хор, който се ползва с голяма популярност. От 1953 г. е в Свищов. Защитава клас квалификация, удостоена е със званието „старши учител“ от Министерството на просветата.
През 1970 г. завършва първи випуск на постоянно действаща школа за подготовка на кадри за художествена самодейност в град Пловдив, в класа на проф. Самуил Видас, на композитора Борис Ибришимов, проф. Иван Спасов и доц. Светла Кръстева.
Нейната богата музикална душа, нейното благородно усмихнато лице, озарява възпитаниците на Дома за деца и юноши „Малчика“ – Свищов, ОУ „Димитър Благоев“, ОУ „Николай Катранов“, Икономически техникум, СОУ „Алеко Константинов“. Хоровете, които изгражда са носители на престижни награди и отличия.
Музика, въображение, фантазия, приказка, творчество – такава е пътечката, по която Мария Възланова повежда децата към върховете на възвишението в необятния свят на музиката.