Над 130 деца от Свищов и общината всекидневно тренират в ДЮШ Академик. Една от тях е Мария Сандулова, неин треньор е Красимир Капитанов. За футбола и плановете й Актуално Свищов разговаря с Мария. А в следващите дни очаквайте срещи и с други възпитаници на ДЮШ в рубриката ни „Децата на Академик“…

– Представи се – на колко си, къде учиш?
– Аз съм Мария Сандулова. На 10 години. Ученичка в 5 клас на СУ „Димитър Благоев“.

– Футболът за теб е?
– Моето предизвикателство. Моята страст. Най-великата отборна игра.

– Откога тренираш футбол, каква позиция имаш в Академик?
– Футбол, като за забавление, играя от 5-годишна. А от година и половина тренирам в ДЮШ „Академик“ Свищов на позиция офанзивен халф и нападател. В началото ми беше трудно,но с помощта на треньора Красимир Капитанов започнах да разбирам, че с труд, желание и любов към футбола мога да постигна много. В ДЮШ“ Академик“ Свищов са добре дошли всички момичета, които желаят да тренират и се развиват в този спорт, а аз като момиче, играещо в мъжки отбор ги уверявам, че няма нищо страшно и че школата ще ги подкрепи в тяхното развитие за бъдещи успехи.

– Друг любим спорт?
– Баскетбол.

– Помниш ли първия си мач?
– Да. На турнир в град Дряново. За мен беше голямо изживяване. Тогава беше първата ми среща с героя от САЩ ’94 – Емил Костадинов.

– Любим отбор и футболист?
– ЦСКА. Христо Стоичков.

– Какви са ти бъдещите планове свързани с футбола?
– Да продължавам да тренирам футбол. Да стана част от националния отбор и да участвам на европейски и световни квалификации, а след това да се наредя до най-добрите във футбола.

– След отбора Ф9 накъде и ще продължиш ли да тренираш футбол?
– Докато мога ще тренирам в ДЮШ „Академик“ Свищов при моя супертренер Красимир Капитанов, на който дължа успехите си. Целта ми е националния отбор момичета на първо време.

– Игра и за „Севлиево Лейдис“, където бе забелязана от треньора на националния за момичета. Впечатленията ти от тези срещи и перспективите пред теб в тази насока?
– Да, и в момента съм част отбора на „Севлиево Лейдис“ с треньор Йоана Джамбазова, както я наричаме „Тренер Йо“. Бях изненадана,че ме наблюдават треньорките на националния отбор. Това ме стимулира много. Надявам се да продължавам да тренирам любимия си спорт- футболът тук, а след време и в националния, като навърша 13 г.

– Освен футбола, какво друго те влече, любим предмет в училище?
– Харесвам математиката. Обичам да играя с приятели в свободното време. Искам да кажа на всички, че мечтите се сбъдват. Вярвайте в себе си и се трудете. Никога не се отказвайте!
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.