Манекен, изглеждащ досущ като служител на реда, се появи на главната улица в пловдивското село Гълъбово, предаде БНТ. Местните хора се принудили на акцията, за да респектират преминаващите с висока скорост автомобили. Жителите на селото настояват и за изграждане на легнали полицаи, за да бъдат предотвратени пътни инциденти.

Инициатор на акцията е Георги Фичев. Магазинът му е разположен на главната улица в село Гълъбово и той е свидетел на множество опасни ситуации.

  • „Проблемът беше, че от много време се стараем да ни обърнат внимание, тъй като в селото се кара изключително бързо, АТВ-та, кросови мотори, леки автомобили, надвишават с пъти разрешената скорост“, каза той.
    Така на главната улица се появил манекена Иван, гледащ строго през слънчевите си очила.

„Привързан е със синджир за дувара, сложена е маската, за да може да се избяга ефектът от това лесно да бъде разпознат, че е манекен. Спазил съм всички изисквания, с респект и към контролните органи, с респект и към община Куклен“, обясни Георги Фичев.

След появата на „униформения“ шофьорите намалявали скоростта и дори слагали предпазни колани. В първите дни някои жители даже поздравявали Иван.

  • „Сутринта излизам от вкъщи, поглеждам и казвам: този господин не е спал, за да може да дойде тука да наглежда движението“, каза Мария Примова – жител на с. Гълъбово.
  • „Не можах да го видя дори, а ето го полицая, да, интересно е, да“, допълва Красимир Кюллиев.

„Има внимание сега, нормално е и трябва да го има, защото тука сериозно някой път минават с по-високи скорости“, посочва Борислав Благоев.

Хората организирали и подписка за поставяне на изкуствени неравности по улиците.

  • „От община Куклен представител дойде, има проект изготвен, който се работи по него, на три места ще има поставени така наречените легнали полицаи“, заяви Спас Кисьов, кметски наместник на с. Гълъбово.

До изграждането на легналите полицаи, манекенът Иван ще остане на пост.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.