Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да плати 40 000 лв. на Цветелина Цветкова като обезщетение за претърпени от нея неимуществени вреди, настъпили от незаконосъобразни действия на служителите на МВР по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г. Това пише вестник Сега.

Това се вижда от решение на Административния съд в София, постановено на 21 юни.

Цветкова, която полицаите снимаха разголена, твърди в исковата си молба, че МВР ѝ е причинило непоправими вреди с побой и гавра на полицейски служители, станали преди задържането ѝ за 24 часа на 10 юли 2020 г. при участие на мирен протест. Момичето вече окончателно осъди МВР по Закона за отговорността на държавата заради незаконното задържане.

Пред съда МВР пледира, че предявените искове са недоказани по основание и размер и следва да бъдат отхвърлени. Прокурорът Стоян Димитров, който се явява по делото, обаче посочва, че искът на Цветкова е основателен, при това в пълния му размер от 80 000 лв.

В иска си Цветкова разказва как по време на протеста на 10 юли 20200 г. група униформени служители на МВР са се нахвърлили върху гражданите и са започнали да ги удрят, както и да издърпват част от тях към колоните на МС. Цветкова сочи, че ѝ е нанесен побой с ръце и крака. От влаченето ѝ потникът ѝ се е скъсал и тя била с разголени гърди, като през това време е снимана от служителите на реда. Един от полицаите я е галил, с обещания за сексуално насилие зад колоните, в ареста и след това. Впоследствие са напръскани със сълзотворен газ. Кадрите от случилото се при колоните показват побоя и издевателствата на полицейските органи.

От събраните по делото доказателства – медицински документи и показания на свидетел безспорно се установява нанасяне на телесни повреди, както унижението и гаврата, посочва в решението си съдия Теодора Милева. Тя обяснява и какво е констатирала експертизата по делото – „психичното състояние към момента на психологичното изследване се установяват ясни симптоми, припокриващи критериите на Посттравматично стресово разстройство. Водеща емоция през цялото време е страхът. Налице са отчаяние, пасивна подчиняемост, безизходица и безперспективност. Това страдание е в пряка причинна връзка с преживяното по време на протеста на 10.07.2020 г. ……След протеста, събитието е променило начина на живот и то в негативен аспект, като към настоящия момент не е напълно преодоляла психическата травма от случилото се…..“.

Съдът определя като справедливо обезщетение от 40 000 лв., като обяснява, че съобразява това с практиката на Европейския съд по правата на човека. Решението на съдия Милева не е окончателно и както Цветкова, така и МВР могат да го обжалват пред Върховния административен съд.

РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ПОЛИЦАИТЕ

Едва през лятото на 2021 г., година след полицейското насилие на площада миналото лято, притисната от депутатите в 46-ия парламент и от общественото мнение, прокуратурата обяви, че насилието под колоните на Министерския съвет се разследва. И досега обаче това разследване не е довело до резултат и нито един полицай не е изправен на съд.

Адвокат Николай Хаджигенов, който представлява Цветкова, коментира пред „Сега“ преди време, че това разследване никога няма да приключи. „Мина повече от година, откакто от комисията (парламентарната комисия за полицейското насилие) изпратих на МВР препоръки, имена и доказателства“, каза той. Препоръките бяха и в решение на 46-ото Народно събрание. Адвокатът припомни и че още след нощта на погрома под колоните на МС главният прокурор Иван Гешев е казал с пост в Туитър, че застава зад МВР. „Вероника Трифонова (като районен прокурор, впоследствие стана европейски делегиран прокурор, какъвто и към момента е) беше назначила видео техническа експертиза на този точно запис с побоя и не беше видяла престъпление“, казва Хаджигенов. По думите му европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е била шокирана от този факт.

Днес Хаджигенов коментира пред „Сега“, че за негова изненада напоследък разследването срещу полицаите „върви много добре“. Повдигнати са обвинения на всички, освен на двама, които още не са разпознати. Сред обвинените е и полицаят, гаврил се с Цветелина.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.