В книгата на Фридрих фон Хелвалд и Л.Бек „Днешна Турция“, издадена на немски език (с готически шрифт) през 1878г. на стр.289 се намира гравюра на свищовското кале, която е много малко известна. На нея са показани развалините на крепостта , но съща така до тях се вижда и една триъгълна фасада на разрушена сграда. За постройка на това място свидетелства Феликс Каниц, който при посещението се в Свищов е бил заведен да види развалините на „Латинската църква на Чуката“ част от камъните на която били взети за постройката на казармата Йени Къшла намирала се до градския часовник. Названието „Латинска църква“ едва ли указва за връзка с католицизма, тъй като католическа общност в свищовско възниква ,чак когато павликяните от селата Ореш и Белене приемат католицизма през 17 век. По-скоро църквата е имала вид характерен за западната архитектура и е била базилика.
Работници участвали в строежа на съвременния хотел-ресторантски комплекс на Калето,прокарването на път до там и оформяне на терена свидетелстват , че при изкопните работи са минали през основи на църква, която явно е постройката за която пише Феликс Каниц. Така можем със сигурност да приемем ,че около средновековната свищовска крепост е имало три църкви.“Латинската църква“, църквата Св.Димитър и малката църква Св.Георги, чиито основи днес се намират в двора на частен дом на ул.Янко Мустаков.Ако приемем че това е така, тогава няма как средновековният Свищов да е бил малко населено място, както се опитват да внушават някои повърхностни изследователи. Още повече, че освен цитадела той е имал и голям земен вал и дървена стена която е ограждала една много по-голяма територия от Калето.В подкрепа на това е и една свидетелство известно като “ Описание и наблюдения на Г-н Шад, капитан гайсрук за пътуването му в Левант 1740г.“ Той описва в Свищов „големият панаир, който тук продължава всяка година 50 дни и се посещава от венециански и дубровнишки търговци.“ Това потвърждава , че Свищов е бил значим град и през Средновековието.
Лъчезар ТОШЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.