Лека и многопластова, забавна и смислена, книгата “Море от мечти” ухае на лято и се чете на един дъх. Отвежда ни на любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета и сменя пред нас като на калейдоскоп Несебър, Велека, Созопол, селца в Скринския пролог на Струма. Озовававаме се на цветните тераси на Ботаническата градина в Балчик. Политаме с балон над залива на Албена. Улавяме дъха на Родопите и Рила. Разхождаме се по калдъръмените улички на Стария Пловдив. От страниците звучи българска песен, която напомня за Балкана и морето, за полет на чучулига и долина от рози. Гледаме звездите в мастилено небе над крепостта Калиакра. И на този фон се разказва историята. Виждаме България през погледа на двама чужденци. И през очите на възрастния български таксиметров шофьор Камен – някогашен учител, който не се отказва от мечтата си, въпреки натиска на битието…

Автор на книгата е Мари Робес. Тя е автор на книги за интериорен дизайн и декорация, публикувани в Германия и Китай. Това е работата ми – пиша за интериорен дизайн. „Море от мечти“ е дебютният ѝ роман. Следвала е в Германия и САЩ. Но се връща в България.

“Третото ми дете се роди тук. През четирите дни, когато бях в родилното отделение, не се роди друго дете. Не видях жена дори да идва на преглед. Тогава усетих, че България изчезва. Трябваше да направя нещо. Да опитам да опиша морето и Балкана така, че младите хода, да се влюбят в родината. Така, както я обичам аз. Да създам книга, която се чете на един дъх, дори от тези, които не обичат да четат. Късче вдъхновение за българи в чужбина да се върнат обратно и млади хора да не заминават навън”, сподели за Актуално Свищов авторът мотивите за написването на книгата.

Написах го, защото на пазара лисват романи с красиви български локации и защото вярвам в смисъла на книгата. Ще я разпространя безплатно в български общности в чужбина, споделя още Мари. “Надявам се „Море от мечти“ да вдъхнови българи в чужбина да се върнат обратно. Както и хора от България да не заминават навън. Като късче към „зърно за посева“, за което говори Шекспир в Сонет 14”, споделя още тя.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.