Севелина Грозева е майка на две деца с увреждания. Тя е много благодарна на „Българската Коледа“, откъдето многократно получава подкрепа, разказва БНР.
Големият ѝ син – Христо, вследствие на раждането е с кръвоизлив в мозъка. Момчето има няколко диагнози – основната е ДЦП, фибрилна епилепсия и изоставане в развитието. Другото дете – Мартин, е имало недостиг на кислород при раждането и е с умерено изоставане в развитието, най-вече двигателно.
За да има резултат в развитието на двете деца са необходими доста средства, с които да се заплащат съответните терапии, споделя майката.
„И физически, и психически. Трябва да работят специалисти, най-различни. Ходят на логопед, психолог, при големия има рехабилитатор. Отделно посещават група, където се учат да играят, да комуникират. Включени са различни двигателни, логопедични, психологически техники, с които работят специалистите.“
Майката работи, а бабата е поела грижата за двете деца.
За голямото дете сумата от ТЕЛК-а е голяма, но пък не покрива рехабилитацията и всички процедури.
Досега „Българската Коледа“ е помагала за месец, месец и половина рехабилитация. Процедурите дават резултати и децата имат напредък в развитието си. За Христо благотворителната инициатива оказва помощ вече за девети път, а за Мартин – за втори.
Севелина Грозева признава, че се борят основно с изоставането и изразява своята надежда:
„Имат много добър напредък и двамата. При големи я е едно, при малкия – друго. Целта ми е да могат да бъдат самостоятелни, когато останат вече сами, като пораснат. И се надявам да го постигна това.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.