Почти половината от магистралите у нас трябва да бъдат обезопасени. Това показва проверка на Института за пътна безопасност. В доклад, озаглавен „Магистрали на смъртта“, се посочва, че от 846 км магистрален път в България, 350 км са особено опасни, предаде БНТ.
Експертите са констатирали деформации по износващия слой при почти половината положен асфалт на автомагистралите в страната.
„Това не са магистрали и всеки, който ги е именувал и слага пътния знак, че това е магистрала, носи отговорността за жертвите по тези магистрали“, заяви Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.
Установени са дълбоки коловози, вследствие на което се наблюдава, че шофьорите на камиони карат в близост до единичната прекъсната линия, за да стабилизират теглените ремаркета. Друг проблем са и напречните вълни, които водят до повишени натоварвания върху автомобилите.
Откритите проблеми обаче не свършват само с настилката. Проверката е открила на 415 места увредени обезопасителни системи заради катастрофи. На 31 места знаците са поставени неправилно.
И още – около 80% от положената маркировка не отговаря на минималните изисквания за светлоотразителност, като на места съществува стара, която може да обърка шофьорите. Приблизително 250 км от отводнителните съоръжения се нуждаят от възстановяване, рехабилитация и почистване, тъй като са предпоставка за аквапланинг.
„Отказът от поддръжка на нашите магистрали водят до това ние да имаме самочувствието да кажем, че това са магистрали на смъртта“, посочи Богдан Милчев.
Докато не бъдат отстранени откритите нередности, от Института за пътна безопасност предлагат скростта по магистралите да бъде намалена. Оттам представиха данни, получени по закона за достъп до обществена информация, според които през 2022 година е извършен текущ ремонт на 230 при планирани 3000 км. Направеният основен ремонт включва едва 7 километра.
От института посочват че бюджетът на АПИ за миналата година е 2,5 млрд. лв. или три пъти по-висок спрямо предходната година, а за извършените ремонти през 2022 г. са разплатени близо 59,6 милиона лева. В рамките на днешния ден от пътната агенция не бяха открити за коментар.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.