Строежът на бъдещата магистрала Русе-Велико Търново ще започне през октомври, най-късно ноември 2023 г., като до два месеца ще бъде готов проектът за участъка от 6,8 км от гара Бяла до с.Вардим, съобщи министърът на регионалното развитие Андрей Цеков в отговор на въпрос от депутата от БСП от Русе Иван Иванов, пише Русе Медиа.

Тъй като разрешението за Оценка на въздействието върху околната среда изтича през ноември 2023 г., целта е да има разрешение за строеж поне за част от магистралата и да не се налага да се прави нова ОВОС. Индикативното разрешение за строеж трябва да бъде получено през октомври 2023 г., за да започне строителството към края на годината, обясни още министърът.

По отношение на финансирането от 1,4 млрд. лв. Андрей Цеков припомни, че проектът е включен в ОП „Транспортна свързаност“, а в бюджет 2023 г. са предвидени средства за проектиране и за строителни дейности според графика на изпълнителите. Следващите средства ще бъдат въпрос на бюджет 2024 г.

По проект се предвижда магистралата да е с две активни ленти и една аварийна за всяка от тях, а скоростта ще бъде до 120 км/ч. През декември 2022 г. е проведена обществена поръчка за проектиране и изграждане на автомагистралата, на 19 декември 2022 г. е стартирало изпълнението на проектантските работи. В момента вървят активно и процедурите по отчуждаване на частните имоти.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.