Започна отоплителния сезон и колкото мека зима да ни се иска – трябва да се отоплява къщата или апартамента. Скокът на цените на твърдото гориво и техния дефицит сякаш кара хората да преминат на отопление на електричество. Дали това е така?
Не само в Свищов, в България, а и в цял свят хората се ориентират към отопляване и охлаждане с ток, коментира Верони Маринов, отговарящ за онлайн продажбите на магазин „Найс“. Той е категоричен, че няма по екологичен и енергоспестяващ уред на ток от климатика.
Икономията, комфортът – чрез натискане на един бутон жилището е затоплено през зимата и охладено през лятото, споделя наблюденията си Верони Маринов. Климатиците са предпочитани и от хората от третата възраст. Много често нямат физическата възможност да носят дърва, въглища, да изравят. „Това е много сериозна причина за смяната на кюмбето с климатик“, коментира още Маринов.
Не е случайно, че в страните от Европа се работи за подмяна на кюмбета, котли на газ, на въглища, на пелети. Верони Маринов споделя, че столицата е разработила и спечелила проект за около 6 хиляди битови климатизатори, които се предоставят безвъзмездно на домакинствата.
Друг важен фактор за предпочитанието на отопление с климатик е не само цената на газ, въглища, пелети, а и дефицитът. Само през 2022 година видяхме как цената на газа скочи почти два пъти, но се отчете и дефицит на дърва и пелети. И така хора, които през миналата 2021 година са инвестирали 3-4 хиляди лева за инсталация с пелети, са предпочели да си купят климатик, споделя впечатленията си още управителят на магазин „Найс“.
Цените на климатиците варират от 800 до 2000 лева. В този ценови диапазон влизат най-популярните, най-продаваните машини за нашия регион. Фактори като влажност и мъгли, които са характерни за нашия район, оказват влияние върху работата на климатиците.
Два пъти са се увеличили продажбите на климатици в магазин „Найс“ – онлайн и в познатия на всички магазин. Освен цената да е ниска, първото за клиентите е наличността, защото при повишеното търсене на климатици – не само в Свищов, доставчиците изпитват затруднения в осигуряване на налична стока.
В Свищов най-дългогодишна фирма за доставка, монтаж и поддръжка на климатици е фирма „Найс“, която повече от 30 години работи в тази сфера. „Ние винаги се стремим да предоставяме не само най-добрите цени, но и сигурен сервиз, срок на отстраняване на рекламация и качествена услуга при монтажа“, допълва Верони Маринов.
Думите му се потвърждават от клиент на магазина – археологът Маринов Маринов, който от години се отоплява с климатици.
„Ползвам два към момента, които са купени от магазина. В момента търся да закупя трети“, споделя свищовлията. Категоричен е, че голямото натоварване на бюджета е при самото закупуване на уреда. Но комфорта, който осигурява в дома – чистота и топлина си заслужава. Археологът споделя, че общата сметка за ток е не повече от 200 лева.