Най-големият пътуващ фестивал в страната гостува с богата програма за малчуганите и техните родители, съобщиха за Актуално Свищов организаторите.

На 16 септември в Свищов идва най-големият пътуващ фестивал в България „Лятно театро“, спечелил приза за сценични изкуства с кауза на наградите „АртАкция“. Той е с безплатен достъп, а гостуването е по покана на община Свищов и е подарък за всички деца и техните родители по повод първия учебен ден.

Празникът започва в 11 ч. в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“ и ще продължи в Градската градина, пред сградата на Читалището. Програмата включва кукления спектакъл „От кулата“, анимация с игри, арт-работилници на кукли „Супергерои“ и „Куклена ферма“, както и представяне на откъс от книжката „Петте съвета на господин Муза“.

Това лято фестивалът е посветен изцяло на семейството, за да подчертае важната роля на пълноценно прекараното време с децата. Време, през което те имат нужда да получат цялото внимание на своите майки и бащи и което да им помогне в изграждането на емоционална интелигентност, добиването на увереност и по-бързото усвояване на нови умения през различни игрови модели.

„Лятно театро“ се организира от „Малка театрална компания“ – независима организация, работеща в сферата на сценичните изкуства. Създадена е от четирима приятели от НАТФИЗ, влюбени в театралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените актьори Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока социално ангажирани представления. Неин фокус са устойчивото развитие, опазването на околната среда и технологичните иновации. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията  създава първият в света куклен спектакъл с виртуална реалност „Островът на съкровищата v1.0“, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале – най-големия форум за постижения в сценографията.