След първото занятие от лятната занималня в Новград децата си тръгнаха с красиви цветя. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Повечето от сувенирите са изработени от картонени чаши. Така малките палавници получиха и нагледан урок по опазване на околната среда.

Занималнята се провежда за пета поредна година по инициатива на Народно читалище „Христо Ботев“ в селото. За децата се организират приятни занимания в ранните часове на всеки понеделник, сряда и петък. „Вратите на занималнята са отворени за всички деца. Изключителен е интересът от момичета и момчета от други населени места, дошли на гости при баба и дядо през лятната ваканция. Децата се опознават и стават приятели“, сподели читалищният секретар Филис Мехмедова. Занималнята ще продължи до началото на септември.

Организаторите са предвидили различни изживявания и изненади за участниците. Децата ще имат възможност да се запознаят с историческото минало на родния край като посетят музеите в Бяла и новооткритата етнографска сбирка в Новград. Още отсега малчуганите с нетърпение очакват да посетят клуба по кану каяк във Вардим и разходката с лодки по Дунава. Срещите с пожарникари и полицаи ще обогатят знанията и уменията на подрастващите да се пазят на пътя и да оцеляват в екстремни условия. Особено забавни ще бъдат практическите занятия. Лятната занималня ще се превърне и в своеобразна подготовка на децата за новата учебна година. Предвидено е време за четене на книги, водене на читателски дневник, драматизации на народни приказки. Участниците ще разкрият и кулинарните си способности при приготвяне на соленки, сладкиши, аламинути и сандвичи.

„Повечето от участниците се включват за втори или трети път. Децата са много доволни и щастливи, че могат да осмислят свободното си време, да са полезни не само на себе си, но и на обществото. Със сигурност в лятната занималня постепенно ще се включат и „новобранци“, които досега само бяха като наблюдатели“, сподели амбициозната библиотекарка.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.