За Актуално Свищов Николай Константинов /Зонито/ – живата история на Академик, а и на спорта в града на Щастливеца, подготви материал, в който представя накратко футболистите, които са били лидери на отбора през седемте десетилетия от неговото съществуване. „Това са тези футболисти, които не задължително са били капитани на отбора. Но със своето присъствие на терена, с играта си, а и с авторитета си са помагали на Академик”, споделя доайенът на спортната история на Свищов.

50-те години
Любен Мартинов, капитан на отбора – централен защитник. В Свищов идва от Кюстендил. Истински лидер, много добър в играта с глава отбелязвайки важни голове в доста среща независимо от позицията си на защитник.
Кирил Николов. Завършил ВИФ и идва в Академик за треньор, но поради годините си става, играещ треньор. Добър организатор на играта и не по-малко реализатор.
Владимир Попов. Универсален футболист както в атака така и в средната линия. Майстор на удар на задна ножица, именно от него не малко играчи на „студентите” се учат на този удар. Той е един от първите футболисти на Академик, които стават треньори на Академик.
Борис Еленков /Бочко/. Звезда в нападението и голмайстор на поколението си. От Видин.

60-те години
Тамер Камберов рожба на Свищовската школа. Чудесна техника, добър реализатор, капитан известно време на отбора. По-късно играе за Левски /София/.
Венелин Колицов /Вицко/ от Видин. Добра техника, бързина и умел реализатор.
Иван Цаков /Мистера/. Централен защитник. Хладнокръвен в двубоите и с добро позициониране.
Иван Кучев. Централен нападател. С добра бързина, техника и умел реализатор.
Стоян Маринов. Добра физика. Отлична бързина. След завършване на Академията премина в Дунав /Русе/. През 1970 година участник в националния отбор на България на Световното първенство в Мексико.
Рашко Маринов. Душа и герой на Академик в определен период. Големият лидер за отбора в период, когато е отпаднал от Б група. Страхотен нападател и голям голмайстор. Завръщането в групата става след среща на лидерите от Централната и Източната зони, а срещата се игра на неутрален терен в Русе. За решаващата среща цял кораб пътува от Свищов до Русе за срещата с Автостроител /Шумен/. Академик побеждава с 5:2, като четири са негови.
Бено Колипатков. Централен защитник, но и с отлични голмайсторски умения. Автор на много и важни голове, независимо от позицията си.
Васил Расолков от Кюстендил. На два пъти в Свищов. Първият напуска за да отиде в Дунав /Русе/, но след два сезона се връща в града, където завършва Академията. Атакуващ халф с много силен ляв крак. По-късно е треньор и на Академик
Следва


 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.