Българските служби за сигурност разполагат с информация, че наши политици, общественици, анализатори и други публични фигури получават заплащане директно от руската държава, за да формират обществено мнение в полза на удобните за Руската федерация тези. Това обяви началникът на кабинета в оставка – Лена Бориславова, в интервю за радио „Дарик“, пише вестник „Сега”.
„Има ковачи на общественото мнение, които участват в дебати и застават с лицата си в национален ефир. И тук, за съжаление, това, което ние виждаме и което още през февруари беше установено, е, че има такива говорители, които получават плащания, включително от руската държава – обществени и политически говорители. 4000 лева на месец е цената на един такъв говорител. Те, членове на службите, които подават информация на политиците какво всъщност се случва, както и отделни политици“, обясни Бориславова.
ОЩЕ ОТ ДОНДУКОВ 1
Дори да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения между България и Русия и закриване на мисията на Москва в София, това няма да се отрази съществено на икономиката в нашата страна. Така пък коментира по-рано днес министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер заплахата на посланик Елеонора Митрофанова, че ще препоръча на Кремъл да закрие посолството си у нас, след като бе издадена нота за изгонване на 70 руски дипломати по обвинения в шпионаж.
„Нищо няма да се случи за българската икономика. Абсолютно нищо – заяви Лорер пред БНТ. – Русия отдавна не е такъв фактор за нашата страна, какъвто някои са свикнали да бъде отпреди 1989 г. Европейският съюз е най-големият инвеститор в българската държава. Разбира се, след самите нас, когато данъците ни не се крадат. Нито руските туристи вече са водещи за отрасъла, нито вносът на стоки е определящ за икономиката.“
Министърът посочи, че след спирането на газовите доставки България е успяла да постигне толкова дълго чаканата диверсификация в захранването със синьото гориво и в момента получава природен газ от САЩ и Азербайджан. И допълни, че водената от руския президент Владимир Путин политика всъщност спомага за разкъсване на зависимостите не само в нашата страна.
„Благодарим на руската агресивна дипломация, която ни помага да се еманципираме от тях. От месеци насам Путин се опитва да шантажира света чрез всичко възможно – газ, пшеница, оръжие. Но светът се справя“, заяви Лорер.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.