Лекари спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб в белите дробове. Според специалистите случаят е много рядък, тъй като детето е живяло така близо две седмици, разказва Давид Сукнаров в репортаж по БНТ.
„На базата на това, че има една-две пневмонии за много кратко време на рентгенографията се диагностицира чуждо тяло. Щастие е било за детето, че това чуждо тяло не е застанало между гласните връзки и трахеята. В този случай обикновено тези пациенти не стигат до здравно заведение, тъй като загиват“, обясни началникът на УНГ отделението към УМБАЛ-Бургас д-р Даниел Петков.
Според лекарите е имало голяма опасност за живота на детето, тъй като родителите не са направили връзка между боледуването и изчезналия зъб.
„Родителите са предполагали, че най-вероятно го е глътнало просто, и те даже, когато са посетили общопрактикуващия си лекар не са казали за този инцидент“, допълни д-р Даниел Петков.
След сложна и рискова операция специалистите от бургаската болница успели да изкарат зъба.
„Детето след операцията се наложи да остане в „Реанимация“ два дни, поради факта, че при самата екстракция на чуждото тяло, следоперативно, прави отток и пневмония“, пояси ординаторът в отделение УНГ д-р Пролетина Боздукова.
Въпреки че случаят е необичаен, той не е прецедент. През лятото бургаските лекари спасиха 3-годишно дете, което живя със стотинка в хранопровода месец и половина. Днес те вече имат колекция от предмети, попаднали в човешкия организъм.
„Някои от чуждите тела, които колегите от „Уши, нос и гърло“ са изкарали през последните няколко месеца. Най-често изкарват стотинки, в голяма част при по-големи хора може да е някой зъб и други малки предмети, ето в момента можем да видим две малки батерии“, разказа д-р Йоан Иванов от отделение „Хирургия“ към болницата в Бургас.
Специалистите казват, че именно най-дребните предмети са най-опасни за организма, тъй като се окисляват и водят до перфорация на органите.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.