Медици спасиха живота на млада великотърновка със заседнала в хранопровода метална тел, дълга 4-5 сантиметра, пише Дир.бг. Жената прекарала три дни в страдания, след като не могли да й помогнат и я връщали от няколко лечебни заведения.

Накрая я спасил екипът от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, ръководен от гастроентеролога д-р Илко Костурков. Той извършил точна диагностика и животоспасяваща ендоскопска процедура. Оказало се, че 34-годишната жена погълнала металното тяло, незнайно как попаднало в желиран език, който си купила от магазин във Велико Търново, съобщиха от лечебното заведение.

Жената разказва, че си купила деликатеса на 16 февруари и вечеряла, а веднага след това неприятно дразнене и боцкане в горната част на хранопровода, и трудност при преглъщането.

„Реших, че съм глътнала нещо, имах усещане за чуждо тяло, заседнало в хранопровода. Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където прецениха, че съм за специалист УНГ и започнаха да звънят на отделенията в болниците в Габрово, Горна Оряховица, накрая решиха, че трябва да вървя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ- Плевен, където в спешен кабинет ми казаха да остана в града да чакам някакъв специалист. Казаха ми: ще чакаш няколко дни. Аз се отказах, а междувременно усещах, че това чуждо тяло се смъква още по-надолу“, разказва за патилата си младата жена, с инициали Б.В.

Върнала се във Велико Търново, отишла при още един УНГ-специалист, който огледал хранопровода, докъдето успя, не открил нищо, но проявил голямо внимание и позвънил на негови колеги – гастроентеролози.

„После отидох в болницата тук, но оттам ми казаха, че случаят е за Плевен, да отида там. Мой познат обаче ми препоръча гастроентеролога д-р Илко Костурков в Горна Оряховица“, продължава разказа си пострадалата.

Началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков е извършил гастроскопията и установил чуждото тяло в горната част на хранопровода.

„В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно отделение и д-р Костурков ми огледа с апаратура хранопровода, където най-сетне беше открито това чуждо тяло. Поставиха ми упойка и за две минути го извадиха – беше поне 4-5 сантиметра, подобно на игла, с два остри върха, според мен – метално.“, обяснява спасената великотърновка.

Пациентката е останала в лечебното заведение два дни под наблюдение и изписана в добро състояние, за което е безкрайно благодарна на горнооряховските лекари.

„Д-р Костурков ми каза, че чуждото тяло е било застанало напречно, което е било много опасно, тъй като това е можело да доведе до разкъсвания и също, че изваждането му е било доста рисково, разказва още Б.В. „Сложиха ми системи и останах и на другия ден в болницата. В момента съм много добре, усещам лек дискомфорт при преглъщането, което е нормално. Доколкото разбрах, ако ме бяха размотавали още два- три дни, е могло да бъде фатално за мен. Много съм благодарна на д-р Костурков и екипа му, иначе нямаше да мога видя дъщеря ми как расте!“, разказва още препатилата, но спасена жена.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.