Пловдивски шофьор, летял с 240 км/ч по магистрала „Тракия“ се отърва от солена глоба заради полицейска грешка. Това става ясно от решение на Районния съд в града под тепетата, което е в полза на пловдивчанина. Причината – наказан е два пъти за едно и също нарушение в един и същи ден, пише вестник „Марица“.
Шофьорът бил засечен от камерите да се движи с безумна скорост на 19 август 2019 година. Към 08.30 часа часа, при км 104 на магистралата в посока Бургас, возилото е заснето да лети с 235 км/ч, тоест с 95 км/ч над позволеното. Последвала глоба в размер на 1050 лв. Малко след това, при км 108 на магистрала „Тракия“ шофьорът бил заснет от друга полицейска камера, този път със скорост от 239 км/ч, с 99 км/ч над допустимите 140 км/ч. Издали му втори фиш, с който трябва да плати 850 лв.
Така пловдивчанинът се оказал с два фиша за около 2 бона с един и съши номер, за едно и също нарушение, с идентични ден и час. Той обжалвал. След повече от две години, магистратите от Районния съд се произнасят с решение, което гласи, че двете глоби падат, заради допуснати сериозни процесуални нарушения, основно на принципа „ne bis in idem“, който гласи, че никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също престъпление.
Магистратите постановили пловдивската полиция да заплати 930 разходи по делото и адвокатски хонорар.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.