На днешната ден през 1965 година е роден Кристиан Таков, припомня Правна лудост.
Да си спомним какво отговори при номинацията му за „Юрист на годината 2013“:
„Благодаря за номинацията и за наградата, но ако сте ме харесали, ще изпълните една моя молба: Нека не бъда въздиган в знаме, нито превръщан в паметник. По две причини:
– Защото съм жив и възнамерявам да бъда такъв още дълго време;
– Защото като героизираме някого правим нещо много подло – снемаме отговорността от себе си и я прехвърляме върху избрания герой. Оттук насетне героят трябва да действа, а ние да му се възхищаваме, докато е жив и да въздишаме по него, след като го утрепем.
Героизацията е вредно, раболепно и развратно явление, защото:
– Герой, който е жив неприлично дълго, неизменно разочарова, а разочарованите привърженици се превръщат в яростни гонители или цинични бездейници
– Герой, който уредно и своевременно, т.е бързо, погине и стане жертва, обира цялата безотговорност на обществото в себе си всред възгласи: „Ех, ако беше той!“ и „Няма други като него!“. Така той напълно парализира усилията на всички, които привидно му се възхищават, но не се и опитват да го уподобят.
– От героите се очаква да са безгрешни, а те неизменно бъркат и с това дават повод на тълпата да се отрече не само от тях, но и от идеите им.
Така, че аз съм един от вас и всеки от вас може да е като мен.
Нека има толкова много юристи на годината, че този 21в. да стане век на правото. За да може следващият да бъде векът на правдата.“

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.