Вдъхновяващите хора са навсякъде около нас, те ни карат да се размислим, да станем по-дейни, да повярваме в себе си. Пример за такъв човек е 28-годишната Кристиана Чешмеджиева – учител и дигитален маркетолог. Описва себе си като борбена, всеотдайна и емпатична. А любовта, която влага във всичко, с което се занимава, я прави един от съвременните будители в обществото, които се превръщат в пример за подражание на младото поколение, пише в обширен материал Економик.бг.

Житейски полет
Чешмеджиева е родом от Свищов. От детството си няма много спомени, освен от хубавите и безгрижни лета на село, които прекарва с братовчедка си. В момента тя работи като специалист „Социални медии и Дигитален PR“ в СУ „Николай Катранов“ гр. Свищов, маркетинг експерт за община Бургас и, както самата тя казва, се занимава с още хиляда и едно неща – присъщо за един млад и мотивиран човек. Омъжена е за грижовен съпруг, с когото заедно градят бъдещето. Майка е на две деца, които са на 3 и на 5 години.

До 7-ми клас включително Кристиана учи в СУ „Николай Катранов“ гр. Свищов – училището, в което работи сега. След това завършва ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и записва Международни икономически отношения в СА „Д. А. Ценов“.

Докато карах бакалавърската си степен, изкарах курс по английски език с ниво C1 и след това курс по немски език ниво B1. Също така завърших и икономическа педагогика и в 4-ти курс ме приеха в цялостната програма по дигитален маркетинг в Софтуерния университет. Там погледът ми се отвори изцяло относно това, с което исках да се занимавам”, заяви пред Economic.bg Кристиана Чешмеджиева.

“И така, люлеейки бебешка количка с едната ръка, с другата пишейки курсови проекти, реших да запиша в мечтания от мен Нов български университет специалност „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг‘“. В момента следвам докторантура по Маркетинг в СА „Д. А. Ценов“ в гр. Свищов”, допълни тя.

Пътят към класната стая
Чешмеджиева работи и се занимава с дигитален маркетинг вече повече от 6 години. Съпругът ѝ е учител от 10 години и доста често си говори с него за учениците и всичко, случващо се в образователната система.

Обсъждайки всички тези неща, в мен се породиха много въпросителни от типа „защо това не се прави в училище?; защо никой не се захваща?; този проблем наистина ли не може да се реши?“, разказа Чешмеджиева.

Така през 2022 г. тя започва работа като учител в СУ „Николай Катранов“, гр. Свищов с мисия и задача да се опита да промени нещата, които намира за грешни, съчетавайки знанията и практическия си опит в IT сектора. В началото колективът в училище масово я пита как така е решила да напусне IT сектора и да стане учител.

“Но аз се усмихвах и знаех каква е целта ми и какво искам да постигна. Относно работата ми, в началото те бяха доста скептично настроени за социалните мрежи, позиционирането в тях и всичко, което правя. Но впоследствие, когато видяха резултатите, сами се убедиха, че има смисъл. Освен това, с течение на месеците, започнаха масово да се адаптират и да използват технологиите в класната стая. Виждам, че наистина има промяна и за учителите, и за учениците”, каза Чешмеджиева.

Знаех, че първо трябва да натрупам малко опит и да видя реално как стоят нещата в класната стая. След няколко месеца реших да напусна училище, тъй като видях какво още искам „да си взема“ от практиката и след това да вляза и да задвижа всичко, което исках да оставя след себе си, и да променя в по-добра насока”, разказва Кристиана.

Докато в един момент от СУ „Николай Катранов“ ѝ се обаждат с предложение да изготви цялостна програма по „Медийна грамотност и дигитално предприемачество“, с която да внедри всички свои умения и знания в класната стая, което да даде максимална добавена стойност на децата.

Когато отново се върнах в училище, реших да създам подкаста „Училищни истории“, с който да споделяме историите на нашите успели деца и те да бъдат мотиватори на други техни връстници. Освен това, исках да създам и подкаст, с който да успеем да мотивираме повече млади хора да влязат в образователната система и това е именно „Учители за пример“, заяви Кристиана Чешмеджиева.

По думите ѝ сега училището, в което тя работи, успешно се позиционира в YouTube, Spotify, Instagram, TikTok и Facebook, и ежемесечно достига до десетки хиляди души аудитория, като дава много стойност.

“В момента в училище съм водещ на подкастите, поддържам социалните канали на училището, преподавам „Медийна грамотност и дигитално предприемачество“ в 8-ми клас, преподавам и на ученици в 7-ми клас, разговарям с децата и се опитвам да им дам насоки от моя житейски опит, помагам с каквото мога и общо взето съм човекът „всичко“, казва Кристиана.

Изкуственият интелект в училище
Кристиана Чешмеджиева работи активно с изкуствен интелект от ноември 2022 г., когато ѝ се налага да го използва покрай работата като дигитален маркетолог. Тогава тя си казва, че „това нещо“ има огромен потенциал в училище.

И когато създадох програмата по „Медийна грамотност и дигитално предприемачество‘“, заложих часове по AI там и вече от 4 месеца успешно успявам да го внедря в класната стая, като резултатите са доста добри“, каза тя.

След като се връща отново в училище, Кристиана вижда, че масово колегите ѝ не само от нейното училище, а и в цяла България, приемат темата за изкуствения интелект като табу. Впоследствие педагозите полека-лека започват да говорят за AI, без обаче да имат представа какво точно представлява той и как работи. Други пък са се опитвали или са искали да го използват, но са нямали необходимите знания и насоки как точно да стане.

Трети пък смятат, че изкуственият интелект би оставил само отрицателна следа в класната стая. Това далеч не е така. И поради тази причина реших да създам наръчник за учители за AI образованието”, заяви Кристиана Чешмеджиева.

Идеята ѝ е да може да представи информация на разбираем език относно това какво точно представлява изкуственият интелект, каква е ролята му в образованието, какви са ползите от интегрирането му, предизвикателства и опасения, каква е най-подходящата възраст, кои платформи да използват и правилни насоки за тях.

Предлагам повече от 30 AI софтуера, които съм тествала и валидирала за успешни и които всеки един може да използва на база предмета, който преподава, представям много примери за успешни практики, както от моите часове, така и от целия свят, и още много други”, разказва Кристиана.

“След като обявих, че пиша наръчника, адски много хора и специалисти в сектора на образованието, информационните технологии и изкуствения интелект, се свързаха с мен. Дори в момента водим преговори за партньорство с една от най-големите и бързоразвиващи се платформи за педагогически специалисти в България”, допълни тя.

Според нея целта на учителите трябва да е да се запознаят с AI и да успеят да помогнат на учениците при използването му, защото не могат да им забраним да го правят. По думите ѝ децата винаги ще използват AI, но въпросът е да бъде правилно, адекватно и в тяхна помощ.

Надявам се този наръчник да достигне до максимално голям брой хора, които са в образователната система, да им помогне да осъзнаят необходимостта от използването на изкуствен интелект, да свикнат с дигиталната промяна и да проумеят, че без да използваме адекватно внедряването на технологиите в училище и продължим с еднотипното общоприето преподаване следвано десетки години без промяна, резултатите никога няма да се подобрят”, каза още Кристиана.

По думите ѝ в училището, в което работи, има доста млади учители, но масово в България няма. Тя казва, че доста от тях се отказват още през първата година и затова се надява подкастът „Учители за пример“ и AI наръчникът, който би им помогнал изключително много в ежедневната им работа, да ги мотивират и вдъхновят да останат в системата.

А в годините този предприемчив дух е донесъл на Кристиана редица награди. През 2021 г. тя печели наградата за най-добър млад дигитален маркетолог в България, а през 2022 г. отново печели в годишния конкурс „Сайт на годината“ в категория „Блог“. Носител е и на специална награда за принос на жените в IT сектора.

“Тези награди са спечелени с изключително много труд. Не смятам обаче, че наградите са олицетворение на нещо. Те просто оставят някаква следа в обществото и са един вид „гарант“, че човекът, който ги е спечелил, е добър в това, което прави. Щастлива съм от факта, че познавам и съм обградена от страшно много хора, които нямат нито една награда, а заслужават титлата „човек на годината‘“, заяви Кристиана.

Съвременната образователна системата
Според Кристиана Чешмеджиева съвременната образователна система не подготвя адекватно учениците за живота.

Мисля, че не само образователната система е проблемът, а цялото ни общество. Подготовката на един млад човек за живота е комплексна работа на обществото, родителите и учителите. Това е тема, която поражда доста полемики и, за съжаление, ние, учителите, винаги сме виновни за отрицателния резултат. Проблемът е доста дълбоко вкоренен в различни аспекти, но, говорейки за образователната система, не мисля, че е съвременна. Поне не и на този етап”, категорична е Кристиана.

По думите ѝ истината е, че масово учителите си мислят, че техният подход на преподаване е правилен и работещ, но поколенията се сменят и развиват главоломно, с което успоредно трябва да се развива и променя подходът на всеки един учител. Тя смята, че има доста организации и хора, които се опитват да направят промяната и че отчасти успяват.

“Но основната задача е на МОН, което трябва да промени доста неща. Виждам, че в някакъв момент всички правят опити за подобряване, но резултатите са почти винаги едни и същи. За съжаление, в образованието е прието – аз го видях с очите си – че когато един учител има много години стаж, значи той е добър. Това въобще не е вярно”, каза Чешмеджиева.

Познавам изключително много млади и ерудирани хора, които са в училищата и имат много повече умения, подход и знания от други техни колеги, преподаващи, да кажем, вече 20 или 30 години. Причината за това е, че тези млади хора са отворени към света, промените и системата все още не ги е „смачкала“. Надявам се и това да не стане никога“, допълни тя.

Кристиана си пожелава всички заедно да направим промяната в българското образование, за да може българските деца да учат в една правилна, работеща и добре смазана образователна система, което според нея означава медии, родители, институции, учители и др. да работят заедно за това, бидейки добър пример за подражание.

Това е и едно от основните неща, които ме водят – да бъда за пример един ден на моите деца”, каза още тя.

За нея съвременният учител е ерудиран, широкоскроен, който има правото и възможността индивидуално да се развива, да отстоява мнението си, да е за пример на своите ученици, да бъде свободен в начина на преподаване и да оставя след себе си следа.

“Това са едни възпитани, социално, емоционално и интелектуално развити личности, които не напускат образователната система и са готови да изградят в обществото положителна промяна”, допълни тя.

Поглед в бъдещето
Чешмеджиева споделя, че 24 часа в денонощието не ѝ стигат да свърши всичко, с което се е захванала. Споделя, че има страшно много цели, които си е задала и се надява да ги постигне – а именно да направи положителна промяна в обществото. Един от основните ѝ проекти сега е наръчникът за изкуствен интелект, който в началото на месец февруари ще бъде достъпен за всички учители.

Кристиана каза, че никога не е съжалявала за нищо в живота си и смята, че всяка стъпка, която е направила, е била правилна. Тя сподели, че за нея най-голямото богатство са семейството, приятелите и положителния отпечатък, който оставя в обществото. А следата, която оставя у учениците, за нея е достатъчна и запомняща се.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.