Кристиана Чешмеджиева от Свищов бе удостоена с почетната специална награда Women in tech на връчването на годишните награди ,,Сайт на годината“ в София за цялостен принос в сектора. Тя спечели наградата в конкуренция с 33 сериозни проекта от цял свят, което я прави още по-престижна.

А на галавечерта над 200 участници са станали свидетели на успеха на свищовлийката.

Конкурсът „Сайт на годината“ и българският клон на международната организация Women in Tech полагат усилия в популяризиране на възможностите за кариерно развитие и предприемачество за жените с иновативен дух в технологичната индустрия. Women In Tech е глобално движение с представителство в България от 2021 г. и има над 30 офиса в целия свят.

Предисторията на успехите на Кристиана Чешмеджиева е кратка.
През март тази година започва работа в СУ „Николай Катранов“ като специалист по социални медии и дигитален пиар. С присъщия на младостта ентусиазъм започнала да движи различните социални канали на училището с цел позиционирането в Тик-Ток, Инстаграм, Фейсбук, Ютюб, в платформата Спотифай. Още в началото амбициозната учителка създала първия подкаст – „Училищни истории“, за популяризиране на успехите на ученици от училището. В края на юни съвместно със свои колеги създава и подкаста „Учители за пример“, който също бе отличен в конкурса „Сайт на годината“ и спечели второ място в категорията си. Идеята му е да представя учителите по различни предмети с техните истории и така да бъдат мотивирани все повече млади хора да се посветят на тази благородна професия. Вече има готови 8 епизода, както и предварителни уговорки с други учители, които предстои да бъдат интервюирани. Кристиана решила да се състезава в конкурса „Сайт на годината“ с този подкаст и подала документи. „Исках да го популяризираме и да достигнем до по-голяма аудитория, да намерим още съмишленици.

И много се радвам, че усилията ни бяха възнаградени.
Класирахме се с гласуване на публиката. Събрахме 585 гласа, само 9 ни разделиха от първото място. Радвам се, че толкова хора са подкрепили малкия ни проект, а сме едва в началото. След като ми връчиха наградата Women in tech, раздадох много визитки и много учители ме намериха. Ще имам възможност да ги интервюирам и да се включат в подкаста. По този начин правя известно и училището си в социалните мрежи. Мисля, че все още в образователната система те се пренебрегват като възможност за реклама“, казва младата учителка.

„Цялото ни съдържание в различните социални канали е с голяма добавена стойност,
т. е. децата, които ни следят, научават много интересни факти не само за училището. Ние сме се позиционирали в платформата Спотифай и могат да ни слушат хора от всяка точка на света, стига да имат линк и да знаят за нас“, допълва тя. Слушанията на подкаста „Учители за пример“ се множат, а другият – „Училищни истории“ в Ютюб, вече е достигнал до 65 000 души. В Тик-Ток слушанията са 120 000, а общо месечно всичките платформи достигат до 150 000 души, което е голям успех за училищна институция, и то в не толкова голям град като Свищов. А мечтите на Кристиана се простират много далече, кипи от енергия, има много идеи и иска още повече да развие това, което е подхванала да прави.

Тя се занимава с дигитален маркетинг над 5 години. През 2021 г. тя печели наградата за най-добър млад дигитален маркетолог в България, а през 2022 г. отново печели в годишния конкурс „Сайт на годината“ в категория „Блог“.

„Всичко, с което съм се захващала, го правя с удоволствие.
Искам да мотивирам хората да се развиват в секторите, в които аз работя. Тази година СУ „Николай Катранов“ за пръв път сме иновативно училище. Проектът се казва „Медийна грамотност и дигитално предприемачество“ – всъщност дисциплината, която аз преподавам на осмокласниците. Програмата я изготвих изцяло на базата на моите познания, образование и примери от успешни практики в други университети и училища. Така се опитвам да внедря в средното образование изучаването на дигитален маркетинг, учениците да получат предприемачески умения. А последния проект, който направих с моя клас, беше да си създадат собствен бранд и в следващите три години сами да развиват въображението, мисленето си, да анализират, да имат финансови познания и да надграждат. Засега се справят. Хубавото е, че им е интересно, защото материята им е близка. Все пак са от най-младото поколение. От тази година в училището ни се изучава и изкуствен интелект, като това е заложено в часовете които водя“, коментира специалистката.

Кристиана Чешмеджиева е родена на 11 октомври 1995 г. в Свищов.
Омъжена е и има две прекрасни дечица, съответно на 3 и 5 годинки. В средното си образование първо е учила в СУ „Николай Катранов“, в което се връща като учителка, после в ПГ „Димитър Хадживасилев“. Завършила е бакалавърската си степен „Международни икономически отношения“ в СА „Д. А. Ценов“. Мечтата й била да учи в Нов български университет и там записала редовна магистратура „Рекламен мениджмънт и визуален брандинг“. Успоредно с това завършила цялостната програма по дигитален маркетинг в Софтуерния университет.

Обича да свири на китара, да се занимава с фотография и да пътува със семейството си.
Ана РАЙКОВСКА,
Вестник Борба