Кръвният център към областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново отправя апел за кръводаряване, за да бъдат осигурени нужните кръвни запаси за лечебното заведение за предстоящите празници, предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона.
Очертава се дефицит на отрицателните кръвни групи А и О, но се попълват запаси от всички кръвни групи, тъй като никой не може да предвиди каква ще е нуждата в периода на почивните дни, поясни д-р Марияна Витанова, началник на Центъра по трансфузионна хематология във великотърновската болница:.
„Има млади хора, които идват за първи път да кръводаряват доброволно, чудесно е, че ги има, но не са достатъчно все още и все още разчитаме на фамилно кръводаряване, основно“.
Всеки желаещ на възраст от 18 до 60 години може да дойде от 8:00 до 13:00 часа в работните дни в кръвния център в областната болница да дари кръв. Той трябва да е отпочинал, да е закусил и в момента да не взема лекарства за хронични заболявания или остри здравословни проблеми. Преди кръводаряването задължително се изследват кръвните показатели и се измерва кръвното налягане, припомни д-р Витанова.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.