Красимир Дачев, сега бизнесмен и предприемач, а в миналото активен спортист, след това с над 15 години, свързани с Космоса, зам. председател на Българската търговско-промишлена палата… С него може да се разговаря дори и за картини, той е колекционер и ги е показвал на различни изложби. От известно време в редица медийни изяви той обръща сериозно внимание на пандемията и последиците от нея за обществото като цяло и бизнеса в частност. В едно интервю на Тодор Токин за вестник „Труд”.
– В едно интервю наскоро казахте:” Предложих 80 лева повишение на заплатата на всеки мой работник и 50 лева на човек от администрацията на всеки ваксинирал се. Нито един служител не се съгласи.“ Има ли развитие този случай, някой все пак съгласи ли се? Какво ви накара да направите това предложение, г-н Дачев?
– Аз много обичам да експериментирам въобще в мениджмънта. Навремето се опитах да намаля пушенето в завода, защото е пожароопасен. Народът си хвърляше фасовете където си поиска, имаше и пожар. Опитвах с всякакви методи – вдигане заплатите с 10 процента на тези, които не пушат, с 5 процента на тези, които пушат… Нямаше никакъв ефект. Всичките мои опити цивилизовано да опитам да мотивирам хората да спрат, удариха на камък. И накрая сработи само една заповед, че категорично забранявам пушенето, глоба от еди колко си.
– Това какво показва – че на българина трябва да му бръкнеш в джоба, за да спазва правилата?
– Да, глупаво е. Но аз ти казвам неща от практиката. И сега си рекох -да опитам пак, човек никога не губи вярата в доброто. И сега ефект има, не мога да си кривя душата. Ваксинираните се увеличиха, вече са 40 процента от работещите в завода. Но очевидно, че и това не е решението. Защото в другите заводи, които ги управлява дъщеря ми, веднага са u казали – ами ние защо ще се ваксинираме безплатно? Г-н Дачев им дава пари! Така че решението е многопластово и ефектът от него е „как ехото заглъхва“. Очевидно в случая нямаме лидер, който да се изправи и да каже: Забранявам пушенето, без да го е страх, както е във всички цивилизовани страни. В такива моменти лидерите трябва да се проявят. Без водачи не става. Не става с „Хайде, ако обичаш“, става само със заповеди. Но наистина положението у нас е деликатно заради изборите. Защото най-правилното решение беше първо всички държавни чиновници да се ваксинират. Най-унизителното и ужасяващо в България е, че се показа един голям недъг. Успоредно с гениите, добрите, всеотдайните и т. н. лекари, се оказа, че имаме и едни търгаши и дребни душички, които взимаха по 1000 лева, докато се грижеха за болните, и като им казаха да се ваксинират, отказаха. Няма да забравя един личен лекар, който каза „Аз ще си затворя кабинета, но няма да се ваксинирам“. За мен това беше дъното. Дезертьорство е лекар да не се ваксинира.
– На какво според вас се дължи ниският процент ваксинирани у нас? На някои особености в характера на българина, на липса на лидери, които да дават личен пример като Байдън, Макрон, Меркел и др? Или на широкото даване на думата на т. нар. антиваксъри?
– Какво да ти кажа? Гледах вчера една статистика за смъртността във „Файненшъл Таймс“. И виждам, че в първите 10 страни в света Балканският полуостров е на първо място. Ние сме на първо, след това Русия, трето е Перу и след това започват Гърция, Румъния, Сърбия, Босна и Херцеговина. Което означава, че не случайно сме в този район на света, който хората заобикалят и го наричат „барутен погреб“, дето никога не можем да се разберем помежду си. Очевидно е, че не е българска, а регионална черта на системни глупаци.
– А това, че толкова често по медиите се дава думата на прононсирани антиваксъри, да не споменавам имена, повлия ли на отношението на българина към ваксинирането?
– Без коментар. Когато се изправи един лекар и ти каже, че ако имаш антитела няма нужда да се ваксинираш? А в целия свят се доказа, че антителата не означават нищо. Може те да са за нещо друго, но не са за ковид. Когато глупавият човек като види някоя сложна дума и почва да я използва, не е страшно. Страшно е, когато се използва от лекари пред екрана. Това оказа влияние, също така и мълчанието на политиците. Те мълчаха и се оглеждаха, лекари бяха агресивно „анти“. И тук-там някой плах глас за ваксинирането… А ти знаеш, че културният човек не вика.
– Защо българинът не вярва на науката, а на разни драскачи във фейсбук? В Израел от 10 милиона население 5 милиона са с две игли, 4 милиона – с трети. В други страни ваксинираните са 70, 80 и повече процента, у нас едва минаха 20?
– Не знам. Нали знаеш приказката, че микроскопът ни показва колко сме велики, телескопът – колко сме нищожни, а фейсбук ни показва колко сме прости. Има нещо много вярно в това. Помниш навремето хората казваха – това го пише във вестника. И точка. Това е основният критерий. Във фейсбук всеки си пише каквото иска. Няма толерантност, няма логика. Измислят се новини, вкарват се разни имена – американски, руски, на учени от Луната, едни глупости, и човек, който няма собствени критерии, наистина се обърква. Който няма елементарната обща култура да отсява житото от плявата. Колкото е по-прост човек, толкова по-лесно се манипулира.
– Бяхте казали, че простотията у нас е толкова е голяма, че тя доминира над инстинкта за самосъхранение. Тя ли е в основата на масовото нежелание за ваксиниране?
– Това е един кумулативен ефект, защото и амебата, която няма мозък, има инстинкт за самосъхранение. Ако се появи нещо, което я застрашава, тя веднага се евакуира. У всяко нещо, което има някакъв наченък на мозък, инстинктът за самосъхранение доминира. А ние сме толкова прости, тъпи и агресивни, че даже не усещаме това, което ни заобикаля. Ами тази година ще имаме повече починали, отколкото през 1918 г. от „испански грип“. На който и да го кажеш това, ако има някакви наченки на мислене, веднага ще разбере дълбочината на проблема. За да не го разбираш, трябва да ти е изваден малкият мозък или да си контузен толкова тежко, че да не ти сработи инстинктът за самосъхранение, който е над всички инстинкти.
– Какво трябва да се направи – задължително ваксиниране, солена глоба на тези, които откажат? При социализма беше лесно – под строй и няма не искам, няма недей…
– Остави социализма. Като почна епидемията една моя позната, която е лекар във Франция, каза: Вчера ни строиха и ни ваксинираха. Нито знам с каква ваксина, нито някой е питал. Хората имат вяра в това, което правят и те правят медицина. А на тези у нас, които им кажат да се ваксинират, почват да ти обясняват как нямат леля и други глупости. Европа го измисли вече, зеленият сертификат е мъдрото решение. Тези, които са ваксинирани, се движат свободно, тези, които не са, се изолират. А когато не искат да се изолират, обществото ги изолира. Защото общественото здраве е по-важно от здравето на отделния човек. И държавата се занимава с опазването на общественото здраве, въздигнала го е в ранг на държавна политика и затова единствено държавата може да приеме извънредни мерки по време на война или на такава пандемия. Но нашите не ги приемат. Дори няма нужда от нови – ако се спазват съществуващите закони въвеждането на такива мерки е най-резонното нещо. Точка. Не се обсъжда въпросът. А иначе, който не иска да спазва мерките, да хваща гората, да си прави землянка и да живее там. Ако искаш да си в обществото, трябва да се интегрираш. А не можеш да се интегрираш, когато ти си вреден за това общество и разпространител на зараза.
– Но веднага ще почнат протести, че им се нарушават правата…
– Защо по света никой не наруши правата? В държавите, които се мъчим да достигнем, авиокомпания казва: Не сте ваксиниран, не може да работите при нас. В Гърция за един ден уволниха 3000 медицински работници. И най-тъжното е, че България пак се компрометира пред света с фалшивите сертификати. В Гърция журналисти хванаха гръцки лекари, които са си купували сертификати от България и то в дни, когато са били дежурни. Ние може да компрометираме всичко, и най-хубавата идея, и най-сериозното нещо, което се прави. Виждаш колко сме евтини. Тъжно е, не ми се говори. Срам ме е, че съм българин.
– Не мога да не Ви попитам как здравната, икономическата и политическата криза се отразяват на бизнеса?
– Изключително негативно и вредно, разбира се. Имаше един скок, ръст през лятото, но септември като почна пандемията тръгна обратно и тенденцията ще продължи до средата на следващата година. Този стрес с всички суровини, с тока, с газа – не е българска причина… Но сега се видяха недъзите на тези системи. Аз съм спрял в момента поради липса на суровина, защото държавните предприятия не си изпълняват договорите. Няма институция и политическа сила, която да им размаха пръст да работят. Правната им култура е ниска и за тях това, че трябва да си изпълняват договора нищо не значи, защото са монополисти. И виждаш тези свръхрегулирани системи държавна собственост и държавно управление как веднага закъсват в момент на криза. И това, което се случва в момента с енергетиката е благодарение на свръхрегулацията. Едни такива кадаифни решения, постановления, където тарикатите, които са вътре от 40 години и стоят още, си правят каквото си искат, а шушумигите като теб и мен плащаме.
– Какви мерки трябва да предприеме държавата, за да се намали цената на тока – оттам поскъпва всичко?
– Свръхрегулацията. Прехвърля се от болната глава на здравата, спекулацията е крещяща, всеки се крие зад някакви европейски изисквания… Обикновеният човек много трудно ще разбере режима на борсата, как за по-малко от три секунди някой внася 100 милиона депозит, купува цялото предлагано количество за 50 или 60 лева тока и след това го предлага за 300-400. И това е напълно законно, и те гледат в очите. Хиляда пъти казвам, че нещо, което е житейски неправилно, не може да бъде законно. Ако житейски не е правилно, трябва да се смени законът. Но те ти казват – а, не. Това е законно съгласно член еди кой си, това е така. Това е новата система на крадене. Както КТБ в центъра на София, пред очите на всички, тържествено и с фанфари – най-голямата кражба, с милиарди. Това става и в тези системи. Когато държавните органи са зад теб, на основание член еди кой си, дръж ми шапката… После се оказва, че не е така, но през това време всичко е окрадено и битият-бит, сапунисаният – сапунисан.
– Как трябва да се намали тази свръхрегулация? Не съм чул нито една политическа сила да говори за това, ето сега сме пред избори?
– Не става с желанието на една политическа сила. Трябва да се събере критична маса от политическо желание, за да стане това нещо, но там има заровени интереси на основните партии, дълбоко замаскирани и дългосрочни интереси. Те приказват, но като стигнат до същественото, почват да се чешат по главата, правят си пас само и само да не минават тези неща. Така че трябва много сериозна маса от политическа воля, за да се промени. Играят си на стражари и апаши – ще пуснем „Белене“, няма да я пуснем… А ние нямаме алтернатива. Що се отнася до „Мариците“и закриването на въгледобива, там всеки се спасява поединично – САЩ, Индия, Китай отказаха да подпишат – и освен политически декларации друго не се прави, но ние кълвем тези декларации и ги привеждаме в действие срещу интересите си, което е тъпо.
Нашият гост
Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. През 1974 г. завършва право в Софийския университет. А през 1985 г. Преди 10 ноември 1989 г., повече от 12 г. е бил главен юристконсулт в “Национален комитет за използване на космическото пространство”. Бил е ръководител на национална космическа програма, свързана с двата български спътника “България 1300” и с полета на Георги Иванов.
В периода от 1990 до 1997 г. е шеф “Корпоративни финанси” в “Международна банка за търговия и развитие” и консултант на: “Нестле” – Швейцария. През ноември 2004 г. става зам.-председател на Българската търговско промишлена палата. В момента е мажоритарен акционер и председател на Съвета на директорите на “Свилоза” АД, която има над 40 години опит на пазара в страната, като единствен производител и доставчик в регионален мащаб на избелена сулфатна целулоза от широколистна дървесина.