Конгресът на БСП отхвърли оставката на лидера Корнелия Нинова. Тя остава лидер на партията и вътрешнопартиен избор за нов председател няма да има, пише Дир.бг.
Това стана ясно след гласуване, което показа – 164 делегатски гласа „за“ оставката на соцлидерката, 415 – „против“ и 20 делегати „въздържали се“.
Гласуването на оставката на Нинова е противоуставно, твърдят опонентите й, тъй като основният документ на партията предвижда при подаване на оставка на лидера тя само да се констатира от конгреса.
Вотът за оставането на Корнелия Нинова на поста не е изненада, тъй като дни преди форума тръгна подписка и декларации от различни партийни организации в страната оставката на председателката на социалистическата партия да бъде отхвърлена.
В подкрепа на устава и срещу противоуставното гласуване се изказа юристът Румяна Сидерова, дългогодишен член на ЦИК от квотата на БСП. Сидерова обвини съпартийците си, че четат устава като „дявол – Евангелието“.
„Другари, когато се четат текстовете на Устава, трябва да се четат в тяхната пълнота, а не като дявол Евангилието, да си избираме един или друг текст и да прескачаме останалото.“, заяви Сидерова.
„В чл. 17, ал.1 изрично е казано, че правомощията на председателя се прекратяват предсрочно, т.е. по негово искане с подаването на оставка от страна на председателя, са се прекратили правомощията му. Това следва и от текста на ал. 2, която е категорична, че в случай на предсрочно прекратяване на пълномощията на председателя, неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС. Това означава, че с факта на оставката, функциите вече не са в ръцете на председателя, тъй като са се прекратили правомощията му.“, категорична беше Сидерова.
По думите подобен извод следва и от чл. 31, ал.13, т.7 на Устава, който казва, че конгресът констатира прекратяването – т.е. той казва ДА, налице е прекратяване.
„Конгресът не гласува, той само констатира факта и оттук се отваря процедурата по предсрочен избор на председател.“, обясни Сидерова. Аргументите на юристката не се взеха под внимание. А Борислав Гуцанов побърза да поиска прекратяване на дебатите.
Въпреки юридическия и уставен аргумент, по време на дискусията делегати призоваха да не се приема оставката на председателя, за да не се хвърлят партията и държавата в хаос. Основният аргумент на поддръжниците на соцлидерката – „в тези трудни времена на икономическа, здравна и социална кризи на нас ни трябва лидер – боец, такъв, какъвто е другарката Нинова“.
Весела Лечева обяви, че се чувства предадена.
„Аз лично се чувствам предадена от тясното ръководство на председателя за това, че предаде интересите на партията, вкарвайки ни в личната си война с президента Радев, заяви Лечева. По думите й това е довело до загуба на изборите и до това БСП да има 43-ма депутати. Аз съм твърда опозиция на този курс на партията“, заяви тя.
По-рано претендентът за поста председател на БСП Крум Зарков определи като фарс евентуален такъв развой на събитията, а президентът на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че това би било „гротескно“.
Гласуването бе предложено от общопартийната комисия в решение на ръководството й късно снощи, след като председателят й Емил Войнов направи ново тълкуване на устава. Вече той е член на ЦИК от квотата на БСП.
Вотът се проведе на закрито за медиите.
Така за втори път Нинова подава оставка, която веднъж беше оттеглена, а сега – и отхвърлена, вече на най-висшия форум на партията. В началото му самата Нинова обеща, че потвърждава оставката си и тя е факт, като призова делегатите да не отменят прекия избор на председател с уставни промени.
„Евтин цирк, който струва скъпо на всички ни!“, коментира в профила си във Фейсбук веднага след развръзката Антон Кутев.
„Оставка, а!!! Не с бързи крачки, а направо лети БСП към крах!!!“, коментира Ангел Найденов, който с машинации бе лишен от възможността да бъде делегат на конгреса.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.