Тържествена концерт-церемония под надслов „Нашият Алеко“ се състоя в родния му град, по случай 160 години от рождението на Щастливеца, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Събитието бе достоен завършек на Алековите празници в града и подари вълнуващи моменти на всички присъстващи в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856″ в Свищов. Програмата бе изцяло организирана от родения в Свищов директор на Русенската опера Пламен Бейков, който изключително умело преплете концертната част, в изпълнение на Държавна опера – Русе, и церемонията по награждаване на лауреата в Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“.
Името на лауреата за 2022 година – Иван Шопов от Република Северна Македония, бе обявено от председателя на журито доц. Йордан Ефтимов, а наградата бе връчена от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев. По традиция лауреатът получи и майсторско свидетелство от в. „Стършел“, което му бе поднесено от главния редактор на вестника Михаил Вешим.
По време на церемонията бе излъчена част от специално заснетата за кръглата годишнина поредица „Препрочитаме Алеко“, а  прочувствено слово за Щастливеца произнесе старши учителят от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“, филологът Миланка  Узунова. Като своеобразен поклон пред паметта на Алеко, в концерта на Държавна опера – Русе взеха участие утвърдени творци, които са от града на Щастливеца. Това бяха: Анелия Дечева, Йосиф Радионов, Мира Искърова, Георги Бейков, Ирина Стоянова и Гергана Плетньова.