Янаки Стоилов е напуснал БСП в началото на седмицата. Това съобщи в студиото на Нова тв самият доскорошен правосъден министър и настоящ конституционен съдия, пише вестник „Сега”. Той заяви, че от началото на седмицата вече не е член на БСП и партията е приела оттеглянето му, което се налага, тъй като конституционните съдии не трябва да имат партийна принадлежност. Стоилов беше знаково лице на БСП, беше депутат в редица парламенти и зам.-председател на Народното събрание, беше многократно и член на ръководството на партията и неизменно – на Националния съвет.
„За мен предложението да стана конституционен съдия не беше изненада. В разговори с президента Румен Радев той е давал положителна оценка за моята работа като министър и беше споменал, че предстои ротация в Конституционния съд. Разглеждам промяната като продължаване на същите усилия, но в друг план – не в оперативен, а в аналитичен”. Това заяви още в студиото на „Събуди се” Стоилов.
Той направи заявка за по-голяма откритост в КС в негово лице и доближаване до българските граждани. „Няма основание ваксинацията да бъде задължителна, сега е намерен балансът“, коментира той в отговор на въпрос дали трябва да се промени основния закон на страната заради това.
Бившият вече правосъден министър коментира и казуса с гражданството на Кирил Петков. Според него актовете на МС няма да бъдат засегнати. „Това е колективен орган, който приема решенията с общо съгласие. Един глас повече или по-малко не е от значение и не обезсилва тяхното значение. Не е такъв обаче случаят с индивидуалните актове, които е издал, могат да бъдат оспорвани. Действащият министър обаче може да ги потвърди или отхвърли“, разясни юристът.
Той отново повтори, че от справките, които е правил, докато беше на министерския пост, „се вижда, че Кирил Петков е български гражданин“. „Дал съм моето становище по казуса, както и цялата налична информация. Единствено сложно е допустимостта на решението“, коментира Янаки Стоилов.
„Проблемът е, че след като Кирил Петков е престанал да бъде министър, дали има валидно основание КС да се произнася по указа, който вече е преустановил своето действие. Трябва да се има предвид, че самият КС през миналата година прие важно тълкувателно решение, с което промени своята практика и постанови, че издаването на индивидуалните актове, какъвто е безспорно указът за назначаване, пораждат своите последици. Те обаче трябва да бъдат оценявани към момента на тяхното издаване, а не към момента, в който КС дава своето решение“, категоричен е той.
Стоилов прогнозира, че след изборите ще имаме редовен кабинет. „Този път ми се струва, че е по-висока вероятността да се сформира правителство“, предрече Янаки Стоилов за това, което ще последва след изборите на 14 ноември. И припомни поговорката за стомната, ако и на третия път я счупим и не успеем да излъчим редовен кабинет. Според юриста тогава ще бъде създаден сериозен конституционен проблем. „Надявам се, че отговорността на партиите, на политиците ще бъде на ниво“, изрази очакванията си новият конституционен съдия.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.