В тази стая чуваш как изтича всяка секунда, но се чувстваш така сякаш времето е спряло. Тук тиктакат над 1500 часовника. А може би туптят сърцата им. Вървим напред с всеки техен удар, но се връщаме назад в епохите с всеки наш поглед. Това разказва в репортаж по БНТ Айше Сали.
Балер Угурлу, колекционер: Часовниците ме научиха да ценя времето и историята, което то създава. Събудиха любопитството ми – когато ги гледам и се вслушвам в тях, започвам да се питам на кого ли са принадлежали, през чии ръце са минали? Мисля си за хората, които са живели векове преди нас и са ни ги завещали.
Балер Угурлу пристига в България преди 32 години. Оттогава до днес е верен помощник на всеки турски посланик у нас. В страната ни се разпалва и колекционерската му страст, с която подарява по 4-5 часа от своето време… на времето.
Балер Угурлу, колекционер: Ето с такъв часовник преди 11 години започнах да събирам тази колекция. Днес имам почти 3000 часовника. Идеята беше на мой приятел. По онова време разбирах малко от механизми. Докато стана добър часовникар, отворих, разгледах, но и развалих доста часовници. Когато вляза в някой антиквариат и купя часовник, който работи, идвам и го поставям в стаята, но не се вживявам чак толкова. Но когато купя развален часовник или часовник с липсваща част и го поправя, за да го накарам да заработи, изпитвам много по-голямо удоволствие. Чувствам се сякаш аз съм го създал. Давам му нов живот. Разбира се, че вече гледам и по различен начин на времето, което изтича. Все се питам накъде ни води.
А с времето, което отмерват, часовниците са създали и своята история.
Балер Угурлу, колекционер: Този часовник, който държа в ръцете си, е един от най-ценните. Още от времето на Османската империя. Изработен е за дворците от известния английски часовникар Едуард Прайър. Той е ръчна изработка и е със сребърен обков. Имам и часовници, които се поставят върху камината. Притежавали са ги държавни мъже. От Франция са. Изработени са в края на XIX век. Този, например, го намерих в интернет. Продаваше го човек от Троян.
При едно от посещенията си в Резиденцията на Посолството на Република Турция, Симеон II също е впечатлен от колекцията. Затова малко по-късно и той решава да даде своя принос към към нея.
Балер Угурлу, колекционер: А този часовник е подарък от цар Симеон II. Както виждате, вътре в часовника има негова снимка и снимка на сестра му – княгиня Мария Луиза. Часовникът е немска изработка. Подари ми го в Царска Бистрица.
Балер Угурлу продължава да събира и поправя своите пазители на времето. Защото някой ден то ще му покаже какво да направи с часовниците.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.