Ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово, облечени в народни носии, пресъздадоха обичая коледуване, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината. По стародавна традиция момчетата наричаха за здраве и берекет през настъпващата 2023 година. Обичаят беше възстановен след няколко годишно прекъсване заради въведените противоепидемични ковид мерки. Малките коледари посетиха и кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Те изричаха благословите за здраве и берекет със силно потропване на гегите си, закичени с венчета от чемшир. Спазвайки традицията, д-р Петров връчи на коледарчетата торбички с лакомства и сувенири.
Коледарската група огласи с наричанията си и заседателната зала на Общинския съвет в Ценово, където местните парламентаристи се бяха събрали за заседание на постоянните комисии. Председателят на Общинския съвет Георги Георгиев изненада момчетата с лакомства. В навечерието на рождественските празници общинските съветници получиха ръчно изработени картички и играчки.
Дядо Коледа дойде с пълен чувал с подаръци в ДГ „Щастливо детство“ в Долна Студена. Децата ги били заслужили, защото през цялата година били послушни, добри и ученолюбиви. Преди да разтвори торбата с празнично опакованите кутии добрият старец изслуша стихчета и песнички, посветени на Коледа. Малките палавници по стара традиция сурвакаха добрия Дядо Коледа с пожеланията догодина отново да бъде гост в детската градина, а подаръците да бъдат много повече.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.