На 1 март 2024 година присъствах на представянето на първата книга на д- р Генчо Генчев в залата на Общината. „Травматичната памет на Свищов“ е събитие по няколко причини.

Темата за земетресението от 4 март 1977 г. е актуална, вълнува свищовската общественост и никога не е разработвана изцяло. Аз лично, като участник и преживял събитието съм писал отделни страници по темата в две от книгите си, но в случая ни се предлага книга посветена на темата.

Кметът Генчев е успял, в това си качество, да се добере и докосне до архивни материали, да се срещне и разговаря с пострадали и оцелели личности, които трудно биха са доверили на друг автор!? Не може да се отрече постигнатото от автора, като подход, изказ и поуки, а снимковият и филмов материал подсилват въздействието, което е тягостно! Всичко бе добре организирано и то си е вече негов патент, залата бе препълнена, а книгата се подаряваше на присъстващите!?

Прочетох я на един дъх. Твърдя, че е интересна, увлекателна и въздействаща. Преживяванията на много от пострадалите предизвикват размисли за ролята на тогавашната държава, бюрокрацията и обикновените граждани в цялата им палитра- лекари, доброволци, военни и служители на МВР.

Добре е, че един кмет, който не е бил роден още тогава, се докосва до нещо, което не пожелавам на никого. Не е невъзможно, той да не си е направил съответните изводи! Смъртта и нещастието, макар и да товарят, облагородяват и предизвикват, а за него е повод за съпреживяване и поука!

За изличаването на цели семейства и много деца трябва да има памет! За това трябва да се пише и напомня, че Вранча съществува и всички трябва да помним и отговорно да продължаваме напред. Стихиите изобщо не са присъда, но поставят въпроса за организация, дисциплина и човещина!
Вилдирас ЕНЧЕВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.