В къща-музей „Алеко Константинов“ се състоя творческа среща с писателката Катя Зографова и нейната книга „Хрониките на Вазовия род“. Авторката беше представена от доц. Юлия Николова.

Същевременно бе открита и изложба „Историческите светини – извори на национална гордост“ по повод 155 години от преминаването на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край Свищов.

Двете събития са част от програмата на Община Свищов по случай 146 години от Освобождението на Свищов.

Романът на Катя Зографова представлява летопис за големия род на Патриарха на Българската литература.
Вазовият род е много богат като имена, като наследници, като съдби – а приносът му в историята и в културата на съвременна България е тема необятна, но благодатна, за да се откроят фигурите на този толкова скромен и толкова велик български род. Той има свои представители във всички области: на духа, на военното дело, на военното изкуство, на медицината, журналистиката и дипломацията.
Снимки: Росен МАРИНОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.