Общински кметове от ГЕРБ във Великотърновска област бият тревога, че държавата е в хаос и финансов колапс, пише вестник „Борба“. Народните представители от ГЕРБ за Великотърновския регион Димитър Николов и проф. Костадин Ангелов подкрепиха думите на кметовете, но не изразиха особена надежда за съставянето на ново правителство.
По време на правителството „Борисов 3“ инвестициите във Велико Търново и региона за четири години надхвърлят 160 млн. лева по линия на различни национални програми. Няма община, която да не е получила средства за реализиране на важни инфраструктурни проекти – пътища, улици, ВиК, площади, както и за училища и детски градини. Това заяви пред журналисти във вторник кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов. На брифинга присъстваха кметовете от ГЕРБ на общините Горна Оряховица, Лясковец, Свищов и Елена, както и депутатите проф.Костадин Ангелов и Димитър Николов.
Кметът Даниел Панов обяви, че само за Велико Търново и общината реализираните проекти с държавно финансиране в мандат 2017-2021 година са на обща стойност 28,2 млн. Лева.
Градоначалникът изброи, че сред тях са ВиК-мрежи в Стария град на стойност 4,8 млн. лева. Укрепено е свлачище под Царевец и е направен основен ремонт на ул. „Св. Климент Охридски“ с 1,2 млн. лева. Обособени са пет нови улици в кварталите „Бузлуджа, „Картала“ и „Зона Б“ с 2,1 млн. лева. С 3,5 млн.лева са изградени четири улици, чакани от десетилетия. Реализиран е основен ремонт на три мостови съоръжения в Дебелец и Килифарево за над 750 000 лева. Изграден бе изцяло нов мост, свързващ Велико Търново, Шемшево, Леденик, Пушево и Буковец за 1,1 млн. лева. 400 000 лева бяха вложени в ново осветление на стадион „Ивайло“, 2,6 млн.лв. за нова детска градина, 2,4 млн.лв.в ремонт на Епархийската библиотека, а 3,8 млн.лева за реконструкция на ВиК-мрежата под бул. „България“ . Цялостното преасфалтиране започва тази пролет. На 2 млн.лева възлиза инвестицията за изграждане на светски колеж към Митрополията“, отчете Даниел Панов.
Градоначълникът допълни, че извън тези 28 млн. лева, по време на „Борисов 3“ са договорени построяването на нова детска градина в кв. „Картала“ за 2,9 млн. лева, реконструкция с цел осигуряване на условия за едносменен режим в ПМГ „Васил Друмев“ и ОУ „Бачо Киро“ за над 1,6 млн. лева, а с 4 млн. лева е подпомогнат ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, за да избегне фалит.
Панов изтъкна, че в областта над 112 млн. лева са вложени в пътна инфраструктура – ремонти на близо 100 км. третокласни пътища (Присово – Миндя), (Велико Търново – Михалци – Мусина – Павликени), (Хотница – Русаля), (Самоводене – Ресен – Обединение – Стефан Стамболов – Масларево), (Велико Търново – Преображенски манастир), (Свищов – Вардим) и др.
„Правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов бе национално отговорно, подпомагаше всички общини, независимо от коя партия е издигнат кметът. Инвестираха се средства във всеки един ресор.
в мандат 2017-2021. При последното редовно правителство обаче бяха забравени всички важни проекти както за региона, така и за Северна България – АМ „Хемус“, АМ „Русе – ВТ“. Това е пагубно не само за икономиката на Велико Търново, но и за цяла Северна България. Най-големият проблем през последната година бе пълното нежелание на Кирил Петков като премиер да комуникира с общините. Няма да ви припомням одисеята със списъците за пътните и ВиК-проектите на общините, където загубихме толкова много ценно време. Няма да ви напомням колко пъти сме настоявали за решение за компенсации за цените на енергоносителите за общините. Кога бяха решени тези въпроси? Едва в края на миналото Народно събрание и то благодарение на депутатите от ГЕРБ. А за пътищата – стъпка напред направи служебният кабинет“, коментира още Даниел Панов.
Градоначалникът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев заяви, че през последните две години общините в страната са в хаос.
„Никой не знае дали републиканският бюджет ще бъде приет и кога общините ще могат да работят с него. При управлението на ГЕРБ имаше ясни и строги критерии при реализирането на проекти“, посочи инж.Добрев.
Кметът на Лясковец Ивелина Гецова е категорична, че това, което общинската управа е успяла да реализира през последните две-три години е със средства, осигурени от правителството на ГЕРБ.
„Една община без актуален бюджет е издръжка ден за ден. През последната година проблемите се задълбочиха. Държавата и общините наподобяват болен организъм, попаднал в ръцете на знахари.Вече сме в края на компесаторните механизми“, алармира Гецова.
Управникът на община Свищов Генчо Генчев подчерта, че е сериозно е нарушена връзката между държавната и местната власт.
„По времето на ГЕРБ ние знаехме при кого да отидем, пред кого да поставим въпроса, да начертаем срокове и да ги изпълним. Тук задаваш едни въпроси, но отсреща няма кой да ги чуе. Пращахме едни справки и писма, но виждаме, че две години само анализирахме, без конкретни резултати от тези анализи. Ако не бяха българските общини на местата си с опита, който имат, държавата нямаше да се справи с последните две години. Лутаме се, а резултатът е кризи-здравна, икономическа, социална, политическа, институционална, пенсионна, бюджетна…Отговорността обаче се пада изцяло на българските общини. При управлението на експериментьорите имаше дори саморазправа и агресия, които бяха насочени и към Община Свищов“, сподели Генчо Генчев.
По думите на кмета на Елена инж.Дилян Млъзев в общината са назрели жизненоважни проблеми, които чакат решаване.
„Не е ясна ситуацията с ВиК-сектора и в частност с пречиствателната станция. Община Елена е с 62 % запас от дървен материал, а едва успяхме да осигурим дърва за огрев на местното население. При всеки опит за сеч се стига до конфликти, водят се съдебни процедури. Пропилява се ценно време. Необходими са разум, предвидимост, силна централна власт, работещо правителство“, каза инж.Млъзев.
На въпроса какво ще се случи с държавата при едни нови предсрочни избори кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов отговори, че работата както на националната, така и на местната власт отново ще спре за период от 2 или 3 месеца, което ще е пагубно. Той призова политиците да забравят партийните си пристрастия и да мислят за народа.
„Професията „Журналист“ е под сериозна заплаха. Появиха се политически пирамиди. фабриките за фалшиви новини вече произвеждат фалшиви политически проекти. България се превърна в потребител на бързи кредити“, заяви Димитър Николов.
„При кабинета „Борисов“ хората гласуваха за ценности, а сега всичко е сведено до задоволяване на битови потребности. Държавата беше счупена до степен на анархия“, изтъкна проф.Костадин Ангелов.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.