Свободата и независимостта на България зависят и от нашите задружни усилия, които по-често да откриваме в думите „съединението прави силата“. Това се казва в приветствието на кмета Генчев по повод празника на града, 27 юни – Деня на освобождението на града преди 146 години.

Скъпи съграждани,
27 юни е дата свещена в календара на Свищов, която всяка година посрещаме с чувство на гордост и вълнение от факта, че малко са градовете, които дълбоко са вплели своето историческо минало с националната ни история.
Наред с десетките първи начинания, отредили на Свищов прозвището „Градът на първите“, на свищовци се падна привилегията преди 146 години първи да изпитат опиянението от дългоочакваната свобода – тази същата свобода, която днес често приемаме за подарена, и която бе възможна с цената на многовековно подтисничество, лишения, борби и жертви. Затова всяка година се връщаме при мраморните обелиски в местността „Паметниците“, за да сторим своя дълбок поклон пред загиналите 802 войни за освобождението на свищовския бряг, но и да благодарим за подвига и саможертвата на хилядите български революционери, хайдути, опълченци, духовници, на руските, украинските, белоруските, румънските, финландските и полските войни.
В днешните неспокойни времена, бъдещето на нацията зависи от нейната сигурност и суверенитет. За тяхното опазване ние разчитаме на една силна и модерна армия, на мъдри управници и непоклатима държавност. Свободата и независимостта на България зависят и от нашите задружни усилия, които по-често да откриваме в думите „съединението прави силата“.
Нека да помним историята, защото в нея са поуките. Нека да не забравяме героите, защото те са примерът, който трябва да ни води. Поклон пред всички, които с кръвта си написаха златните страници на българската история. Поклон за мъдростта и примера как се обича и тачи родина, как се гради държава, как се пази народ, език и вяра, как се носи с достойнство българското име, чест и слава!
Честит празник!