Кметът на Свищов взе участие в Международен бизнес инвестиционен форум в Турция, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

От 25 до 28 януари 2023 г. в град Истанбул, Турция се проведе Международен бизнес инвестиционен форум, организиран от Българската агенция за инвестиции (БАИ), Турско-българската промишлена палата и посланика на Република България в Република Турция Ангел Чолаков. Международният форум бе насочен към възможностите за създаване на благоприятна бизнес среда, чрез която да бъдат привлечени турски инвеститори за развитие на успешни инвестиционни проекти в България, в секторите „Автомобилостроене и машиностроене“ и „Здравеопазване и балнеология“.

Българската делегация бе предвождана от министъра на иновациите и растежа Александър Пулев, министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, министъра на туризма д-р Илин Димитров. Сред основните делегати беше и Богдан Богданов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, по чиято покана присъстваха и кметът на Свищов Генчо Генчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов, на Кърджали Хасан Азис, на Сливен Стефан Радев и кметът на Видин Цветан Ценков. Заедно с кмета на Свищов, бе и управителят на свищовската МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ Илиян Венков, тъй като форумът бе насочен и към инвестиции в сферата на здравеопазването и балнеологията.

Поканата към точно тези български общини да вземат участие във форума не е случайна, тъй като те са в най-добра готовност за изграждане на своите индустриални зони.

В първия ден от посещението, четиримата кметове представиха предимствата и възможностите за инвестиции на своите общини пред заинтересовани представители на бизнеса от над 60 водещи турски компании, в сферите: автомобилостроене, машиностроене, здравеопазване и туризъм, електроника, технологии, производство на домакински съдове, мед, алуминий, селско стопанство, текстил, стъклени изделия и много други.

В изложението си, кметът Генчев акцентира върху изграждането на индустриална зона в Свищов, която е потенциална възможност за бъдещи инвестиции, благоприятстващи подобряването на бизнес климата в града и региона. Като приоритет за инвеститорите той посочи геостратегическото местонахождение на Индустриалния технологичен парк в Свищов и наличието на добра транспортна свързаност, в т.ч. изграждането на нова автомагистрала „Русе – Велико Търново“ и скоростна отсечка от Свищов. Като положителен фактор за транспортните връзки на зоната, кметът отбеляза и наличието на фериботна линия Свищов-Зимнич, която осигурява международния транспортен коридор за внос и износ на материали и готова продукция.

Специално внимание кметът обърна на възможността за инвестиции в здравеопазването и балнеологията, като акцентира върху наличието на минерални извори на територията на град Свищов. В тази връзка той представи експертен анализ на наличните минерални източници и техните отличителни характеристики, спомагащи за лечението на различни заболявания. Той подчерта, че района има традиции в сферата на балнеолечението като даде за пример Специализираната болницата за рехабилитация в с. Овча могила, част от Национален комплекс ЕАД. Лечебното заведение е с утвърдени позиции в сектора, но и с потенциал за още по-разширен спектър на предлаганите услуги и за усвояване на природните дадености на водоизточника.

Очаквайте подробности