С почетното звание „Достоен за Свищов“ бе удостоен художникът и дългогодишен главен уредник на ХГ „Николай Павлович“ Иван Бонев, съобщиаха за Акутално Свищов от пресцентъра на Общината.
В навечерието на един от най-светлите български празници 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“, Община Свищов отличи за пореден път най-изявените и успели личности в областта на културата и образованието.
Вземайки под внимание противоепидемичните ограничения през отминалата година, Общинското ръководство реши да не бъдат излъчени номинации в категорията „Деятел на културата за 2022 година“, тъй като творческата дейност, изявите и съответно постиженията в сферата на изкуствата бяха сведени до критичен минимум, несъответстващ на високите критерии необходими за присъждането на почетното отличие. По тази причина, в тазгодишната класация за образование и култура на Община Свищов бяха представени само номинации в категорията „Учител на годината“ и бе присъдено и най-голямото отличие в областта на културата и образованието на Община Свищов – „Достоен за Свищов“.
Наградата, която малцина са получавали през годините, тъй като носителите на почетното звание „Достоен за Свищов“ се отличават със значителни успехи, в национален и международен мащаб, и принос към културата, образованието и науката на Свищов, тази година бе връчена на художника Иван Бонев. Роден през 1950 г. в крайдунавския град, Иван Бонев е изявена творческа личност, с дългогодишно и трайно присъствие в културния живот на града. Към неговата многолетна творческа биография могат да се добавят щрихи, които го отличават не само като художник и творец от голям мащаб, а и като вдъхновител и организатор на местната художествено-творческата дейност. Богатата биография на дългогодишния уредник и съосновател на Художествената галерия в Свищов, както и неговата всеотдайност към културния живот и изкуството, са основателни причини днес той заслужено да е сред носителите на почетното звание „Достоен за Свищов“. Наградата му бе връчена лично от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев.
В категорията „Учител на годината“ бяха наградени изявени учители във всеки един от етапите на образование, както следва:
– Млад учител на годината – Теодора Христова, учител в СУ „Цветан Радославов“;
– Учител на годината в предучилищен етап – Катя Дойчева, педагог в ДГ „Радост“;
– Грамота „За заслуги“ – Едибе Юсуфова, педагог в ДГ „Радост“ с. Царевец- изн. група с. Алеково;
– Учител на годината в начален етап – Татяна Тодорова, учител в СУ „Димитър Благоев“;
– Грамота „За заслуги“ – Росица Караманлиева, учител в СУ „Цветан Радославов“;
– Учител на годината в прогимназиален етап – инж. Йорданка Илиева, учител СУ „Николай Катранов“;
– Учител на годината в гимназиален етап – Асенка Папазова от СУ „Димитър Благоев“, Галя Иванова от СУ „Николай Катранов“, Миланка Узунова от ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ и Татяна Митева от СУ „Цветан Радославов“;
– Учител на годината в етап на професионално образование – Ивелина Йорданова, учител в СПГ „Алеко Константинов“.
Наградите на отличените учители бяха връчени от кмета на Свищов д-р Генчо Генчев, а всички номинирани получиха Почетни грамоти „За високи постижения в образованието“, които им бяха връчени от ресорния зам.-кмет д-р Анелия Димитрова и началника на отдел „Образование“ Румяна Кузева.
Грамота за високи постижения в образованието получиха:
– Биляна Ангелова – ДГ „Радост“;
– Любомира Димитрова – ДГ „Васил Левски“;
– Милена Георгиева – ПДТГ „Димитър Хадживасилев“;
– Мирела Пецова – СУ „Димитър Благоев“;
– Светослава Йорданова – СПГ „Алеко Константинов;
– Анелия Данаилова – ДГ „Слънчо“;
– Ася Любенова – ДГ „Васил Левски“;
– Гинка Николаева – ДГ „Калина Малина“;
– Йорданка Паришева – ДГ „Чиполино“;
– Диана Стойкова – СУ „Цветан Радославов“;
– Борислава Димитрова – ОУ „Филип Сакелариевич“;
– Елка Иванова – С У „Цветан Радославов“;
– Пенка Костякова – СУ „Димитър Благоев“.
На тържествената церемония кметът на Свищов засвидетелства уважение и признателност към още три личности, които доказаха своя висок професионализъм и отговорна гражданската позиция в една особена ситуация. Галя Рошелова и Валентина Хистова – учителки в СУ „Николай Катранов“ и Искра Гайдарова – директор на Центъра за обществена подкрепа, получиха благодарствени писма от името на Общинското ръководство, по повод на това, че оказаха незаменима помощ в социалното и образователно приобщаване на бежанците от Украйна в Свищов. Те взеха дейно и доброволно участие в целия процес, с което бяха от помощ не само на украинските граждани, но и на Община Свищов в усилията ѝ да се справи със ситуацията и всички възникнали около нея проблеми.
Тържествената церемония по връчване на Годишните награди за образование и култура завърши с концерт на трио „Тенорите“, които зарадваха свищовската публика с богат и цветен репертоар, а в развлекателната част на празничната програма участие взеха децата от ДГ „Калина Малина“, ДГ „Зорница“ – изнесена група в с. Овча могила, ДГ „Слънчо“, ДГ „Чиполино“, ДГ „Радост“ и ДГ „Васил Левски“.