Само сплотени можем да съхраним България – чиста и свята, каквато я мечтаеха предците ни. Това се казва поздравлението на кмета Генчо Генчев по повод Националния празник – 3 март.

Уважаеми жители на община Свищов,
Скъпи сънародници,
Навършват се 146 години от деня, в който България посрещна дългоочакваната Свобода. Успех, извоюван с цената на свидни жертви, които народът ни приема за свои герои.

В очите на предците ни от онова време събитието представлява невиждано положително сътресение, дошло и като възмездие свише след разочарованието и ужаса от потушаването на Априлското въстание. Трети март е магична дата в съзнанието и на много българи днес. И ако си представим следосвобожденския път на страната ни като жизнен път на човек, то Освобождението е неговото зачатие, Съединението е неговото раждане, а Независимостта – неговото пълнолетие. Път, чийто хоризонт е непостижим без изконния стремеж за национално обединение и развитие. Затова и днес, изправени пред сложни вътрешни и международни политически отношения, трябва да вярваме, че можем да ги надмогнем. С разум, честност и солидарност да преведем страната ни през кризите, които преживява. Само сплотени можем да съхраним България – чиста и свята, каквато я мечтаеха предците ни.

Датата 3 март заема важно място в празничния календар на страната ни, защото е символ на възстановяването на българската държавност след петвековно прекъсване. Така жадуваното Освобождение бе в мечтите на десетки пълководци, революционери, четници и опълченци, които принесоха себе си в името на Свободна България. Нашата незабрава е отплата за тяхната саможертва. Защото всеки може да живее в свобода, но не всеки може да умре за Свободата.

Да живее България!
Генчо Генчев,
Кмет на община Свищов