Проведох най-тежката си предизборна кампания. Нека новият ОбС бъде пример за диалогичност, компетентност и полезност. Това заяви кметът Генчо Генчев след като положи клетва и получи символите на управлението на община Свищов за следващите четири години.

Актуално Свищов публикува словото му без редакторска намеса и съкращения.

Позволете ми първо да благодаря за полученото доверие от жителите на община Свищов, които чрез своя вот отново ми повериха управлението на нашата община. Възприемам този избор като голяма чест, но и осъзната отговорност към очакванията на гражданите. Същевременно за мен това е показателно, че осъществяваните през последните осем години общински политики за развитието на Свищов и населените места са били работещи, полезни и оценени от хората. Това ми дава сили и заряд да продължим с големи и решителни стъпки по пътя за постигане на устойчив социално-икономически растеж на общината.

Благодаря на централното ръководство и на местната организация на ПП ГЕРБ, че застанаха зад кандидатурата ми. За това, че бяха категорични в избора си на кандидат в мое лице, че ме подкрепяха безрезервно през цялото време, и че дори днес г-н Борисов заяви за пореден път лична и политическа подкрепа занапред.

Изказвам своята огромна признателност към членовете на Гражданския инициативен комитет, който застана зад моята кандидатура за кмет на община Свищов. Подкрепата, получена от толкова успешни, авторитетни и реализирани хора в различни обществени сфери за мен е атестат за постигнати добри управленски резултати, както и признание за моите лични и професионални качества.

Благодарности отправям също на Регионалния съюз на земеделските кооперации „Дунав 2000“, на Сдружение „Институт Перспективи“, на Съюз на пенсионерите 2004 – обединени, на 21 пенсионерски клуба в община Свищов, на Общинската организация на инвалидите, на Съюза на слепите в България – РО Габрово и на Съюза на глухите в България – РО Плевен, чиито управителни съвети недвусмислено и съгласно законовата рамка декларираха своята подкрепа към мен с нотариално заверени декларации.

Благодаря за подкрепата на местния малък и среден бизнес, въпреки опитите са умишлено противопоставяне и пречупване на волята им.

Изказвам своята човешка признателност към жителите на населените места от общината, които заради оказаната ми подкрепа бяха незаслужено принизявани и обиждани. Искам да им кажа, че те не са по-малко достойни и стойностни от всички останали хора. Винаги съм се отнасял към тях с голямо уважение и съм се стремял чрез реализираните политики в селата, те да се чувстват като равноправни жители на община Свищов.

Искам да благодаря на всички, които гласуваха за мен и моя екип и с това показаха подкрепа и доверие! Оценявам го и го приемам с отговорност. Благодаря ви!

Като човек явявал се многократно на избори, мога смело да заявя, че проведох най-тежката си предизборна кампания. И това не беше породено от отношението на хората, напротив –разговорите ми с тях бяха зареждащи и удовлетворяващи, срещнах уважение, разбиране и подкрепа от хиляди жители на нашата община и това ми даваше сила и увереност.

Тежестта дойде от нелоялната конкуренция в лицето на опонентите ми. В стремежа си да ме дискриминират, всеки един от тях поотделно и обединени си служеха с нечисти средства, зад които прозираше политическа немощ и амбиция за власт.

Вместо да ни предложат нови политики, идеи, платформи и виждания за развитието на общината, които да са конкурентни на досегашното управление в мое лице – станахме свидетели на отвратителна и пошла надпревара, принизена до нивото на „кални борби“, използването на откровени лъжи, личностни обиди, клевети и заплахи, подхранвани с удобен нискоразряден сарказъм.

Демонстрираното политическо поведение не кореспондираше с претенциите за елитарност и интелектуална извисеност, които се декларираха като вид превъзходство пред моята личност, която беше принизявана многократно от опонентите ми, наричайки ме неморален, необразован, нечестен, покварен, дори опасен за живота и здравето на хората.

Обществото обаче е достатъчно зряло и отговорно, за да не се поддаде на подобен тип пропаганда и черен пиар, който в нито един случай не е допринесъл за успеха на някого, напротив – хората, не възприемат и наказват подобен тип поведение, както вече всички видяхме.

И като оставим настрана личния момент се оказва, че имаше нещо по-лошо, а именно безгласното въвличане в тази мръсна кампания на един от символите на Свищов – СА „Димитър Ценов“, която по презумпция и по конституция трябва да е политически неутрална.

Това не донесе нищо положително, а напротив – рикошира с пълна сила върху нейния публичен образ. И това е недопустимо.

Защото независимо от личностите, които ръководят двете институции – Стопанска Академия и Община Свищов са органично и синергично свързани и подобно противопоставяне не е в ничий интерес.

Настоящото ръководство на Академията винаги е имало в мое лице поддръжник и съмишленик по всички въпроси, касаещи състоянието и развитието на университета. И въпреки, че многократно ми е отвръщано с обратното, моето отношение към Академията няма да се промени и ще продължа да отстоявам нейните интереси. Не мога да обещая, обаче, че отношението ми към определена част от ръководното и преподавателското съсловие ще остане същото. И това е така, защото има един неписан закон сред всички общества, а именно – уважението е двупосочен процес – ако искаш уважение, трябва и да уважаваш.

Уважаеми присъстващи,
Аз съм човек, който през целия си съзнателен живот се занимава с обществена дейност. За себе си съм чувал какво ли не. Това не може да ме сломи. Защото знам много добре кой съм, какво мога и какво не мога. Това, че имам реална преценка ми помага да не се поддавам на провокации, каквито не липсваха по време на отминалата предизборна кампания. Въпреки агресията, успях да запазя положителния тон и да не вляза в риториката на опонентите. Гордея се с това, защото не е лесно да се извисиш над низките страсти. Много по-лесно е да се поддадеш. Всъщност няма нищо по-лесно от това да се лъжем, обиждаме и хулим един друг. Само, че всеки сам избира по кой път да върви. Аз избрах по-трудния и не съжалявам.

Независимо, че все още виждам горчивина в очите на обкръжението ми, на приятелите ми, на баща ми и на сина ми от написаното, от изреченото и от преживяното, то вече е минало. Разбира се, нито ще го забравя, нито ще простя.

Пътят, обаче, продължава, с доброто напред…

И тук е мястото да благодаря на кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ, за достойното и успешно представяне, отредило им първото място в общината в изборите за Общински съвет! Поздравявам ги, че водиха позитивна и смислена предизборна кампания с лице към хората.

Поздравявам новоизбраните кметове на населени места от общината, с които заедно ще надграждаме политиките да съхраняваме и развиваме селата, да създаваме добри условия за живот на хората в тях!

Поздравявам новите общински съветници, на които пожелавам да загърбят политическите различия и противопоставяния, като работят в дух на конструктивност и съзидателност! От вас зависят всички решения за развитието на община Свищов през следващите четири години и след това.

Нека новият Общински съвет бъде пример за диалогичност, компетентност и полезност. Нека бъде средище на дебати, идеи, на обсъждания и на работещи решения. Ще разчитам на добро взаимодействие между общинска администрация и Общинския съвет. Ще търся подкрепа от всеки един общински съветник за всички предложения, чертаещи европейското бъдеще на Свищов. Защото Свищов е над всички ни и нямаме време за губене и разделение!

Мога да гарантирам, че както и досега, никога не бих предложил нещо в ущърб на жителите на общината и никога не бих си позволил да предам техните интереси! Винаги съм се ръководил от това и ще продължа да го правя.

По отношение на цялостното развитие на общината и региона във всички аспекти, безспорно стои един много важен проект, а именно изграждането на Дунавски индустриален технологичен парк Свищов. И това не е утопия, а най-реалната възможност за икономически и социален възход. И когато чувам, че няма как да се получи, се сещам за една мисъл: „Винаги изглежда невъзможно, докато не бъде направено“.

Това е проект, изстрадан през годините, въплъщение на много труд, вложени усилия, осъществени срещи и реализирани процедури. Аз и моя екип се надбягвахме буквално с времето и с другите общини, но направихме така, че да стане възможен, независимо от срещната съпротива по пътя. И това е възможност, която би могла да се реализира много по-рано в годините назад и днес само да надграждаме. Но по-добре късно от колкото никога – казва една друга народна мисъл.

Започнахме от нищото, от там да прокарваме не път, а малки пътеки, но съумяхме да изведем този проект на финалната права. Индустриалната зона не е просто поредния проект. Това е възможност за промяна на икономическото състояние и бъдещото развитие на Свищов.

В заключение ще заявя категорично и отговорно, че никога няма да си позволя да загубя връзката с хората, няма да престана да чувам и да търся решение на проблемите им и няма да предам гласуваното ми от тях доверие!

Ще работя всеотдайно и усърдно за това успешно да преведем община Свищов през новите предизвикателства на времето и да я превърнем в добро и благоденстващо място за живеене, с европейски вид и възможности за развитие! И това не е клиширан лозунг, а посока и цел, която да следваме заедно!

Уважаеми общински съветници и кметове на кметства,
Трябва заедно да водим политики на сближаване, ако искаме Свищов, България и Европа да имат общо бъдеще! И нека след четири години всеки един от нас да бъде удовлетворен от постигнатото, защото делата остават, а думите и обещанията избледняват…
Пожелавам на всички успешна работа, винаги в полза на обществото!

На добър час!