На 1 март Генчо Генчев ще представи книгата си „Травматичната памет на Свищов“. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.

В навечерието на 47-годишнината от разрушителното земетресение на 4 март 1977 г. ще бъде представена книгата „Травматичната памет на Свищов“ на кмета Генчо Генчев.

Представянето на книгата ще се състои на 1 март 2024 г. (петък) от 18,00 ч., в зала №1 на Община Свищов с вход свободен.

Участие ще вземат проф. днк Маргарита Карамихова – почетен професор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и доц. д-р Петя Банкова от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките.

Книгата е научно етноложко изследване, представящо исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и най-близките си роднини.

Има времена, в които личната и колективната болка се преплитат, сливат и остават в паметта на нацията. Днес, 47 години по-късно, тази забележителна книга разказва неразказани човешки истории, изважда наяве скриваните факти и отправя ясното послание – да бдим и да сме, преди всичко – хора!

Авторът започва това проучване като част от работата му по докторат, свързан с погребалните и поменалните обичаи и практики в гр. Свищов и Свищовско. В книгата, авторът съсредоточва усилията си в доразплитането на множеството възли, които хората и времето са сплели в пелена, покриваща жестоката реалност след земетресението. С всеки нов документ, с всяко ново интервю, с всяка новооткрита фотография или филмова лента се оформя изчистена, ясна картина на случилото се.

Да, тази книга ще провокира много поприглушени емоции. Да, хората, които са преживели свищовското земетресение ще си спомнят още много неща, които вярват, че е редно да бъдат описани. Но, всеки спомен, всеки документ е редно да бъдат отложени в съкровищницата на паметта, за да бъдат поука и градиво за бъдещето на нацията ни.

 

Актуално Свищов припомня, Генчо Генчев е с научна степен Доктор от Историческия факултет на ВТУ. През февруари 2021 година успешно защити дисертация.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.