Кметът д-р Генчев попадна в поредна ситуация, която е на път да му донесе национална слава. Градоначалникът е участник в наказателен процес по дело от общ характер в Софийски районен съд. По съдебната сага вече са проведени две съдебни заседания на 24 ноември 2021 и на 3 декември 2021. Следващото съдебно заседание е след месец – 7 февруари от 09:30 часа. Делото се гледа при закрити врата. Чл. 263 от Наказателно-процесуален кодекс повелява, че „Разглеждането на делото или извършването на отделни съдопроизводствени действия става при закрити врати, когато това се налага за запазване на държавната тайна или на нравствеността, както и в случаите, при които е необходимо самоличността на свидетел да бъде запазена в тайна.

Историята на делото: Преди година, през февруари 2020 година, пострадалият д-р Генчев пътувал служебно в София. Отдседнал в хотел „Рамада”, намиращ се на столичния булевард „Княгиня Мария Луиза” 131. Късно вечерта след като се прибрал от служебните дела, свършени в полза на дунавската община, решил да отпусне в компанията на жрица на най-старата професия. Поръчал си я по обява открита в „Ало.бг”, пише в обвинителния акт на прокуратурата срещу Й. Т. Й. Именно той пристигнал в хотелската стая на свищовския управник. Казал му, че дамата ще пристигне по-късно и през това време му направил масаж. В крайна сметка не се появила никаква жрица, а д-р Генчев се оказал жертва на измамник-изнудвач.

Вместо коментар: Избирайки да бъде публична личност, каквато несъмнено е, градоначалникът е приел дейността му да бъде внимателно наблюдавана и обстойно коментирана не само от репортерите, но и от широката публика. Европейският съд по правата на човека многократно е приемал, че публична фигура може да бъде подлагана на обществено наблюдение, дебат и критика на ниво, значително по-високо и интензивно от това, на което са подложени частни лица, защото се приема, че с оглед мястото, което заема в публичното пространство притежава и по-голяма морално-волева устойчивост и качества, отколкото са присъщи на обикновения гражданин и която трябва да показва по-висока степен на търпимост към такова наблюдение.
Александър ШАБОВ