Фестивалът “Орел на Дунава” се оказа ябълка на раздора на днешното редовно и последно за годината заседание на местния парламент край Дунав, проследи Актуално Свищов.

Дебатът се разгоря по време на точката за приемане на Културния календар на община Свищов за 2024 година. Близо час продължи дискусията.

След близо час дискусия стана ясно от думите на кмета Генчев, че фестивалът не се закрива. “Има проблем и той трябва да бъде идентифициран и решен”, на няколко пъти подчерта градоначалникът. Той даде пример с друг фестивал, стартирал преди две години, но наложил се – “Харизмата на хорото”, който пълни хотели и заведения в града.

Според кметът Генчев проблем има и с номинирането и обявяването на носителите на наградата “Орел на Дунав” за принос в опазване на античното наследство. По думите на Генчев трябва да има ясен регламент на наградата и авторитетно международно жури, което по ясни критерии да присъжда отличието. Само по този начин ще се привлекат туристи за това събитие и ще се създаде добавена стойност, коментира още Генчев.

Кметът даде и пример с фестивала “Фолклорен извор”, който се провежда по негова инициатива в Царевец от години. Проблем не е какви средства се харчат, а за хората, които идват на събитието, коментира кметът. Подчертавайки още веднъж, че фестивалът не се закрива, а трябва да се проведе дискусия за формата на неговото провеждане.

В рамките на дискусията стана ясно още, че фестивал ще има, но ще се работи за нова концепция и начин, който да привлече и туристи покрай него в Свищов. Кметът Генчев, заяви че за 65 години от началото на българо-полските проучвания на Нове е добър повод за нова визия на фестивала. Кметът изрази и учудване как от една свищовска група, са се нароили формации, пресъздаващи римската култура и история.

В подкрепа на ежегодната проява на фестивала се изказаха съветниците Станислав Благов, Ивелин Петров, София Вергилова и Стефан Проданов.

След предложение за прекратяване на дебата и гласуване Културния календар на община Свищов бе приет с 21 гласа “за”, 1 “против” и шест “въздържал се”.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.