Кметът на Горна Оряховица Николай Рашков и полиция влязоха на проверка в дома в Драганово и констатираха, че медицинският фелдшер е с 1,71 промила алкохол, пияни на работа са били и още двама служители, а възрастните с умствена изостаналост са били оставени в безпомощно и мизерно състояние. Това предаде Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР за региона.

Районната прокуратура във Велико Търново се самосезира по медийните публикации за драстичните нарушения, които откри кметът на Горна Оряховица Николай Рашков при изненадваща проверка в общинския дом за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Както БНР съобщи, при проверката бяха заварени пияни хора от персонала на работа, а домуващите са били в безпомощно състояние.

В Районна прокуратура – Велико Търново е образувана прокурорска преписка по случая и на ОДМВР е разпоредена незабавна проверка, съобщиха от държавното обвинение.

Пред БНР кметът Рашков заяви, че има съмнения и за злоупотреби с парите на домуващите.

„Парите на домуващите се теглят от надзорен свет. За тези около 80 потребители сигурно има 40-50 000 лева на месец, които се теглят от сметките им и тези пари трябва да отиват изцяло за грижа за тях – за закупуване на медикаменти, за облекла. В момента ще видим как се харчат тези пари, защото чувам, че фиктивни са разходите“, поясни той.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.